Zwerfafval oogt rommelig, vies en simpelweg niet fraai. Je wilt dan ook te allen tijden voorkomen dat je met zwerfafval rondom jouw horecazaak potentiële klanten afschrikt. In dit artikel lees je wat je als horecaondernemer kunt doen om zwerfafval tegen te gaan.

1 Maak afspraken met de gemeente
Zwerfafval zal niet rond gaan zwerven, als het weggegooid kan worden. Zo simpel is het. Het is daarom van belang dat er rondom jouw horecazaak voldoende mogelijkheden zijn om afval weg te gooien, zowel voor klanten als passanten. Als dit niet het geval is, kun je hierover met de gemeente in overleg gaan. Zij zijn immers verantwoordelijk voor het plaatsen van een nieuwe afvalbak of afvalcontainer. Veel gemeentes stimuleren initiatieven om het straatbeeld schoner te houden.

2 Plaats een afvalbak op jouw terras
Tevens kun je een afvalbak op je eigen terras plaatsen. Door een afvalbak te plaatsen op jouw terras, voorkom je dat er servetten, rietjes, theezakjes, peuken, lege suiker-, melk- of koekjesverpakkingen op jouw terras rond gaan zwerven. Klanten hebben dan immers de gelegenheid om het weg te gooien. Kies voor een plek die goed zichtbaar is, maar niet storend.

3 Wees het afval voor
Hoe minder afval jij verstrekt, des te minder afval er is om rond te gaan zwerven. Door van tevoren na te denken over herbruikbare verpakkingen of gebruiksvoorwerpen, verminder je de afvalhoop. Goed voor de netheid van jouw terras en voor het milieu. Vervang plastic rietjes door rvs rietjes, gebruik stoffen servetten in plaats van papieren servetten en serveer koekjes op een schoteltje in plaats van in een plastic verpakking. Zorg bovendien voor goede asbakken, waar vanuit peuken niet weg kunnen waaien.

4 Stimuleer het personeel
Zorg ervoor dat ook het personeel zich inzet om zwerfafval op te ruimen en te voorkomen. Zodra gasten vertrekken, is het belangrijk dat de betreffende tafel(s) snel worden afgeruimd. Bovendien geldt: een goed voorbeeld, doet volgen! Als je personeel zich zichtbaar inzet voor een schoon terras, zal dat ook het bewustzijn en de oplettendheid bij gasten verhogen.