Maandag streden maar liefst 11 chefs om een plek in de Nederlandse finale van Bocuse d’Or, tijdens een Cookoff in De Kookfabriek in Rotterdam. Deze extra voorronde werd dit jaar na een overweldigend aantal aanmeldingen in het leven geroepen. De kwaliteit was enorm hoog. Na een zinderende strijd wisten uiteindelijk zes chefs zich te plaatsen voor de Nederlandse finale die zal plaatsvinden tijdens horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam op maandag 18 september.

De zes finalisten voor de Nederlandse finale zijn:

• Louis Craninckx, Odille
• Jos van der Noll, Le Nord
• Djailany van de Laarschot, Nastrium
• Mark Captein, Orangerie De Pol
• Mitchell Tromp, Cuisine D’Amis
• Marco van der Wijngaard, ’t Amsterdammertje*

Wil je meer van de chefs te weten komen? De komende weken introduceren we hen op Instagram en Facebook én er volgt er deze dagen een sfeervolle after-movie.

Cookoff
In een drie uur durende Cookoff toonden alle chefs hun creativiteit en kwaliteiten aan een vakjury. De kandidaten werkten met producten uit een Mystery Box. Naast de ingrediënten uit de Mystery Box konden de kandidaten ook gebruik maken van aanvullende ingrediënten die door sponsoren en partners van Bocuse d’Or Nederland ter beschikking gesteld waren. De kandidaten moesten een amuse en een hoofdgerecht presenteren.

De jury bestond uit:

• Arjan Speelman, sterrenchef bij Ciel Bleu** gevestigd in Hotel Okura
• François Geurds, SVH Meesterkok bij FG Foodlabs* en FG Restaurant**
• Marcel de Leeuw, SVH Meesterkok, Chef2Chef Manager bij Nestlé professional
• Alain Alders, SVH Meesterkok, F&B manager bij The Duke Golf Nistelrode
• Marco Poldervaart, SVH Meesterkok bij ’t Havenmantsje

De Kookfabriek in Rotterdam was in dit geval een speciale wedstrijdsponsor van de Cookoff en stelde de ruimte voor de wedstrijd gratis ter beschikking. Alle sponsoren en partners waren uitgenodigd en een groot deel maakte deze voorronde van de Olympische Spelen onder koks mee. Het was fantastisch om dit zo met elkaar te beleven!

Hoogste internationale culinaire niveau
De vakjury was onder de indruk van de gerechten die werden gepresenteerd. Deelnemen aan de wereldfinale van Bocuse d’Or betekent deelnemen op het hoogste internationale culinaire niveau. Voorzitter van Bocuse d’Or Nederland en SVH Meesterkok François Geurds: “Vandaag hebben we gezien dat er veel culinaire ambitie in de Nederlandse keukens is. Het grote aantal aanmeldingen laat zien dat de wedstrijd Bocuse d’Or als nooit tevoren leeft in de Nederlandse gastronomie. We hebben mooie presentaties gezien, en dat is knap, gezien onder druk koken en onder druk een goed geheel neerzetten een hele uitdaging is. Dat hoort bij deze wedstrijd.”

Moeilijke keuze
De kwaliteit van de kandidaten was enorm hoog en dat maakte de keuze lastig. Daarom heeft de jury besloten zes in plaats van vijf finalisten door te laten gaan naar de finale op Gastvrij Rotterdam. De zesde keuken op Gastvrij Rotterdam is direct met de beursorganisatie geregeld. De voorbereidingen voor deze wedstrijd vragen naast kennis, ervaring en creativiteit, veel energie, tijd, enthousiasme en lef. De uitslagen lagen ver uit elkaar. Waar de één heel goed presteerde op smaak en bereiding werden er juist weer punten verspeeld op de presentatie. De top zes wist als beste de onderdelen te combineren tot wedstrijdwaardige gerechten.

Nederlandse finale
Tijdens Gastvrij Rotterdam wordt de Nederlandse finale gehouden op het podium World of Bocuse d’Or. Daar gaan de zes sterkste kandidaten uit de Cookoff de strijd met elkaar aan. De jury op Gastvrij Rotterdam zal bestaan uit een groot aantal SVH Meesterkoks en sterrenchefs. Onder leiding van voorzitter van Bocuse d’Or Nederland, SVH Meesterkok François Geurds, wordt een imposante jury samengesteld.

Volg voor meer info!
Bocuse d’Or Nederland is actief op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Met culinaire groet,
Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland