Het kruidenkastje in de keuken is de plek die de basis vormt van de gerechten die je graag maakt. Iedereen heeft wel een aantal favorieten. Voor die gerechten moet je altijd alle kruiden op voorraad hebben. Houd er rekening mee dat de kruiden in gedroogde vorm lang niet altijd lekker zijn. Soms kies je dus het liefst voor de verse variant.

Welke kruiden bewaren?
Het lastige van het kruidenkastje is dat daar heel veel kruiden in staan die je maar één keer hebt gebruikt. Dat was om een gerecht te proberen. Als niet iedereen in je gezin de smaak daarvan kon waarderen, is de kans klein dat je die kruiden nog een keer gaat gebruiken. Doe ze daarom weg tijdens de jaarlijkse opruimbeurt van de keuken. Je bespaart er veel ruimte mee. En mocht je zo’n wat minder vaak gebruikt kruid toch nog weer nodig hebben, dan zijn die kruiden voor relatief weinig geld zo opnieuw aangeschaft. Je kunt bijvoorbeeld al steranijs kopen voor minder dan €5.

Waar zijn kruiden verkrijgbaar?
Om lekker te kunnen koken is het niet nodig om een kruidenkastje vol met kruiden te hebben. Als je wat minder ruimte hebt, kun je de meeste kruiden wel op de markt, in een toko of online kopen. Het voordeel daarvan is dat je dan kunt kiezen voor de verse variant. Bij vaak gebruikte kruiden als peterselie, knoflook, basilicum en munt zal je zien dat de smaak van de verse variant veel sterker en lekkerder is dan die van de gedroogde variant. Als je alle kruiden online wilt kopen kun je die aankopen het beste doen bij een gespecialiseerde webshop, zoals Van Beekum.

Markt, toko of online?
Als je van koken houdt, is het leuk om de ingrediënten voor je gerechten op de markt of in de toko te kopen. Vaak kom je in contact met andere kookliefhebbers. Je kunt elkaar dan tips en adviezen geven, waardoor de gerechten net weer een ander accent krijgen. Om een toko of de markt te bezoeken moet je natuurlijk wel voldoende tijd hebben. Het alternatief is een online shop. Daar is tegenwoordig ook steeds meer nuttige informatie te vinden over het gebruik van de producten.

Supermarkt
Je hebt misschien opgemerkt dat in deze blog niet is gesproken over de supermarkt als plek waar je de kruiden kunt kopen. Natuurlijk is ook dat wel een optie. Maar voor de meeste supermarkten geldt dat ze niet zo’n groot assortiment hebben als de toko of andere gespecialiseerde (online) winkels. Daardoor is er een grote kans dat je bij je bezoek aan de supermarkt niet alle kruiden kunt kopen die je wilt. Dat is lastig, want dan kun je nog niet beginnen met het bereiden van het gerecht.