Een restaurantkeuken is meer dan alleen de ruimte waar het eten wordt bereid. Zo heb je ook nog een productieruimte, personeelsruimte en magazijn. Bij ieder restaurant ziet de keuken er weer anders uit. Maar hoe komt dat precies? Welke factoren bepalen de inrichting van een restaurantkeuken?

De indeling van een restaurantkeuken
Bij het indelen van een restaurantkeuken komt veel kijken. Er worden namelijk niet alleen gerechten bereid, er moet ook worden afgewassen en voedsel en drank worden opgeslagen. Bij het inrichten moet dus worden nagedacht over de locatie van de keuken en alle apparatuur, maar ook over de routing, de opslag van goederen, en de hygiëne.

Het restaurantconcept
De meest bepalende factor voor de inrichting van de restaurantkeuken, is het concept van het restaurant. Zo heeft een fastfoodrestaurant een heel andere keuken dan een luxe restaurant. Daarnaast bepaalt het concept ook hoeveel bezoekers je verwacht en hoe lang deze in het restaurant blijven. Bij een fastfoodrestaurant bijvoorbeeld komen de hele dag door gasten, terwijl dit bij een luxe restaurant vaak alleen tijdens lunch en diner is. De keuken van een fastfoodrestaurant moet dus zo zijn ingericht dat hier de hele dag door eten kan worden bereid. Tot slot bepaald het concept welke maaltijden je gaat serveren en of je daar bijvoorbeeld veel grootkeuken apparatuur voor nodig hebt.

De menukaart
Ook de hoeveelheid verschillende gerechten op de menukaart is bepalend voor de inrichting van een horecakeuken. Biedt je alleen vlees en vis aan? Dan heb je minder bereidingsprocessen dan wanneer je bijvoorbeeld ook nog pannenkoeken en pizza serveert. De hoeveelheid bereidingsprocessen bepaalt vaak de grootte van de keuken.

Het aantal couverts
Heb je een restaurant met een groot aantal couverts? Dan heb je ook een grote keuken nodig. Net als dat bij een restaurant met een klein aantal couverts een kleine keuken volstaat. Werk je met halffabricaten en wordt een deel van het bereidingsproces dus uitbesteed? Ook dan volstaat een kleinere keuken.