Als horecazaak is het erg belangrijk dat je je consumenten of klanten een zo goed en compleet mogelijke culinaire ervaring biedt. Hiervoor is het essentieel om bijvoorbeeld de inrichting van je hotel of restaurant goed te doen, en aandacht te besteden aan klantvriendelijkheid.

Vaak onderschatten horecazaken echter het belang van de details, zoals bijvoorbeeld de menukaart. Een goed ontworpen menukaart of lunchkaart is echter van groot belang om je klanten helemaal in de watten te leggen én het kiezen van een gerecht gemakkelijker te maken.

Waar moet je nu zoal op letten als je een menu kaart ontwikkelt voor je horecazaak? Hieronder alvast enkele goede tips!

3 dingen die een menukaart écht goed maken

Een overzichtelijke weergave van de gerechten

Ten eerste is het een goed idee om de opbouw en lay-out van je menu kaart goed te doen. Je kan bijvoorbeeld een duidelijk onderscheid maken tussen een lunchkaart en een drankenkaart, door middel van titels en een logische volgorde van de verschillende onderdelen.

Het is mogelijk om meerdere, afzonderlijke kaarten aan te bieden aan klanten, maar zorg er dan wel voor dat het onderscheid duidelijk is én dat je op elke kaart voldoende mogelijkheden hebt. Is je aanbod nogal beperkt? Dan verwerk je de categorieën best in één kaart.

2 Een goede materiaalkwaliteit
Daarbij mag ook de kwaliteit van het materiaal dat je gebruikt voor je menukaart niet onderschat worden. Ten eerste moet je bijvoorbeeld aandacht besteden aan de papiersoort, want die bepaalt hoe lang de kaart meegaat én welke uitstraling hij heeft.

Om je kaart nog duurzamer en iets chiquer te maken, kan je die eventueel laten plastificeren. Zo scheurt hij minder snel en is het ook gemakkelijker om de kaarten bij te houden. Daarbij voegt materiaal van goede kwaliteit ook gewoon waarde toe aan de luxe uitstraling van je restaurant of café, waardoor mensen sneller geneigd zijn bij je te komen eten of drinken.

3 Een consistent lettertype
Ten slotte is het beter dat je voor een menu kaart een consistent lettertype kiest. Dit heeft vooral te maken met het visuele effect van de kaart op je klanten. Hoe meer uniformiteit je kaart heeft, hoe aangenamer het is voor consumenten om gerechten te kiezen. Verschillende lettertypes door elkaar creëren echter juist chaos, waardoor het keuzeproces voor de klant meteen wat moeilijker wordt.

Een goede tip is om niet enkel een consistent lettertype te kiezen, maar ook een goed leesbaar lettertype. Vermijd dus het gebruik van sierlijke letters of drukletters die niet gemakkelijk lezen!

Kies voor drukwerk van kwaliteit voor je menukaart
Of je nu een menukaart wilt ontwikkelen met tientallen gerechten voor je Italiaanse restaurant, of op zoek bent naar een compacte drankenkaart die modern oogt, het is vooral belangrijk dat je vertrouwt op drukwerk van kwaliteit.

Bij een gespecialiseerde drukkerij of webshop kan je altijd rekenen op verschillende soorten menukaarten die mooi afgewerkt zijn, stijlvol ogen en daarbij perfect bij de atmosfeer van je restaurant of café passen.

Het grote voordeel van een menukaart laten drukken is ook dat je zelf heel wat inspraak hebt in het ontwerp van de kaart. Van het formaat van de pagina’s tot kleurgebruik, eventuele afbeeldingen en versiering, het zijn allemaal factoren die bijdragen tot een complete menu kaart en dus de nodige aandacht verdienen!