Brouwerij Durs en het Airborne Museum lanceren bierpakket!

Het is bijna zover, de jaarlijkse Airborne herdenkingen komen er weer aan. Brouwerij Durs en het Airborne Museum Hartenstein besloten daarom de handen ineen te slaan en iets speciaals te doen. Met het bierpakket ‘Vier de Vrede, Proef de Vrijheid’ brengen zij een ode aan zij die stierven in gewapende conflicten, die hebben gevochten, zich inzetten en vechten voor onze vrede. Brouwerij Durs heeft speciaal voor de herdenking drie bieren gebrouwen die elk hun eigen verhaal vertellen. ‘White Ribbon’ witbier, ‘Tommy’ blond bier en de speciaal voor dit pakket gebrouwen limited edition ‘Poppy’, een amber tripel. Drie verhalen, verwerkt tot één Airborne bierpakket.

Eigenaar van Durs, Maarten de Keijzer, is zijn hele leven zeer nauw betrokken geweest bij de herdenkingen en de verhalen en legde in zijn jonge jaren altijd bloemen op de begraafplaats in Oosterbeek. “Wij hebben jarenlang een oud-strijder met zijn vrouw in huis gehad tijdens de herdenkingen: Monty Faulkner en zijn vrouw Nelly. Daarnaast gingen wij elk jaar bij hen op bezoek in Tamworth. Oom Monty heeft ons van kinds af aan de verhalen verteld en de plekken laten zien waar hij met zijn hangglider landde en heeft gevochten. Monty was een van de 2300 militairen die de Rijn is overgezwommen via de White Ribbon Mile. Tijdens deze helse tocht heeft hij granaatscherven in zijn been gekregen en heeft daar de rest van zijn leven last van gehad. Tot op heden hebben wij nog steeds contact met de kinderen van Monty en Nelly. Monty was een Tommy die de White Ribbon Mile heeft afgelegd en we herdenken hem met een Poppy. Het is ontzettend belangrijk dat we aandacht blijven vragen voor dit onderwerp en het museum helpen om dit te blijven uitdragen. Dat we hier iets mee zouden doen was voor mij een vanzelfsprekendheid.”

Directeur Ronnie Weijers van het Airborne Museum zegt: “Ik ben heel blij met dit product. Samen met een echte Arnhemse brouwerij ontwikkeld, een bier dat helemaal past bij wat het Airborne Museum is: kwalitatief hoogstaand maar toegankelijk. Een smaakvolle manier om te herinneren.”

De klaproos (Poppy) is het hoofdsymbool van de herdenking. De klaproos wordt jaarlijks door veel Britten en andere oud-strijders op de kleding gedragen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dit symbool is ontstaan door het gedicht ‘In Flanders Fields’ van de Canadese arts, militair en dichter John McCrea. Hierin vertelt McCrea over de talloze klaprozen die tussen de oorlogsgraven bloeiden. Sindsdien is de ‘Poppy’ een eerbewijs aan slachtoffers van gewapende conflicten en staat de klaproos symbool voor hoop in de toekomst.

Bierbrouwer Angelo Driessen over het nieuwe bier: ‘Deze tripel is amberkleurig, wat verwijst naar de kleur van de Airborne, en is een subtiel samenspel van licht gebrande mouten en hoppen. De smaak wordt gekarakteriseerd door een frisse zoetheid van gedroogd citrusfruit, gekarameliseerde banaan en toffee. Samen met het Airborne Museum zijn we erin geslaagd een mooi bier neer te zetten dat met zijn krachtige karakter uitstekend past bij de tijd van het jaar’.

De naam van het tweede bier, Tommy, is een bijnaam voor Britse militairen. Zij danken die bijnaam onder andere aan de uitspraak van ene Thomas, een soldaat die zwaargewond raakte bij de veldslag in 1794 bij Boxtel. Tommy’s laatste woorden waren: “Geeft niks, dit hoort er nu eenmaal bij”. Sinds die tijd worden Britse militairen “Tommy” genoemd vanwege hun optimisme en moed.

Het derde bier, White Ribbon, gaat over de nacht in september 1944, toen ruim 2300 bevrijders zich moesten terugtrekken over de Rijn, van Oosterbeek naar Driel. Witte linten langs de route, afkomstig van parachutes, gaven de weg aan richting de rivier. Hiermee werd het witte lint (white ribbon) een levenslijn voor deze dappere jonge militairen.

Het ‘Vier de Vrede, Proef de Vrijheid’ bierpakket is nu al exclusief verkrijgbaar bij Airborne Museum Hartenstein en Airborne at the Bridge. In de aankomende weken zal dit pakket ook bij verschillende andere verkooppunten in Arnhem en omgeving in de schappen staan.