bodemmosselen-vissersboot-roemvanyerseke

Het wordt weer een mooi seizoen voor mosselen! De komende 9 maanden staan de bodemcultuur mosselen weer op de kaart. In de periode van eind maart tot eind juni hebben ze de tijd genomen om aan de hun groei te werken. Het is niet zo dat de mosselliefhebber in de tussenliggende maanden niet van mosselen heeft kunnen genieten. Sinds een aantal jaren worden er in deze periode hangcultuur mosselen aangeboden, wat een mooi alternatief is. Toch wordt er door velen reikhalzend uitgekeken naar de traditionele mossel die op de bodem wordt gekweekt en daar zijn karakteristieke zilte smaak aan te danken heeft. 

pannetje-bodemmosselen-roemvanyrseke

De mosselkweek is prachtig. Het is hard werken voor de mosselkweker en er zijn veel handelingen nodig voordat de mossel in de verpakking zit. De medewerkers van Roem van Yerseke hebben hart voor de zaak en voor het product en dat proef je. In mei en oktober mag een beperkte hoeveelheid mosselzaad worden opgevist. Dit zaad – de hele kleine mosseltjes – worden vervolgens uitgezet op kweekpercelen in de Oosterschelde en in de Nederlandse en Duitse Waddenzee. De jonge mosseltjes voeden zich met algen en groeien door tot ‘halfwas’ mosselen. Als het zover is, worden ze nogmaals opgevist en verplaatst naar dieper gelegen productiegronden of percelen waar ze meer beschut liggen. Na zo’n jaar of 2 à 3 zijn ze groot genoeg en lekker vol mosselvlees zodat ze klaar zijn om de markt op te gaan. Pas als de experts van Roem van Yerseke de kwaliteit van de mosselen als goed beoordelen, zowel qua schelpgrootte als qua visgewicht, worden ze geoogst. De laatste periode voor het verpakken brengen ze door op verwaterpercelen in de Oosterschelde. Deze liggen vlak voor de kust in Yerseke waar de productiehal staat. Hier ligt dus eigenlijk de voorraad en daarom worden deze percelen ook wel natte pakhuizen genoemd.

Als de mosselen worden besteld door de afnemers, worden de laatste puntjes op de ‘i’ gezet op de productielocatie aan de Oosterschelde. Dit omhelst o.a. het verwateren in containers, het schoonmaken, op maat sorteren en verpakken van de mosselen. De mossel is dus altijd verser dan vers. Daar zorgt het enthousiaste en betrokken Roem-team voor.

Het zou mooi zijn als de restaurants hun gasten niet alleen op de terrassen, maar ook binnen kunnen verwelkomen. De creativiteit met verse mosselen neemt in veel restaurants elk jaar toe. Daarom belooft het weer een mooi seizoen te worden en is het altijd ‘een mooie dag voor mosselen!’

bodemmosselen-sorteermachine-roemvanyrseke

Website Roem van Yerseke