loon-personeel-horeca-branche-horecamagazine

Het gaat de goede kant op met de hospitalitysector en hun medewerkers. De geleidelijke heropening van de horeca toont vanaf maart een sterke opgaande lijn in het aantal ingeplande medewerkers. Workforce management bedrijf L1NDA constateert dat 80% van de horecamedewerkers weer wordt ingepland om te komen werken. Het is de conclusie van een periodieke analyse onder 3.500 bedrijven en 120.000 medewerkers.

Ruim een jaar geleden, tijdens de lockdown in april, daalde het aantal ingeplande medewerkers naar 48%. In de zomermaanden zag de grootste horecaplanner van Nederland het percentage stijgen naar meer dan 100% om vervolgens in de tweede lockdown weer te dalen naar 49%.

Sinds begin april 2021 constateert L1NDA wederom een sterke stijging. Het aantal ingeplande medewerkers steeg in april met 22% vergeleken met de maand ervoor en in mei zelfs met 28% De sterkste stijging was zichtbaar bij de fastfood restaurants, eventcatering, hotel-restaurants en restaurants.loon-personeel-horeca-branche-horecamagazine

Alhoewel het positief nieuws is, plaatst L1NDA er toch een kanttekening bij. Het herstel gaat langzamer dan na de eerste lockdown. Mogelijke oorzaken zijn de periode in het jaar, het slechte weer of omdat er te weinig personeel beschikbaar is.

Wim Jansen CEO van L1NDA licht toe: “Onze verwachting is dat de horecabranche in juni qua personeelsplanning minimaal op het oude niveau of zelfs ruim daarboven zal eindigen. Mits het mooie weer aanhoudt en de huidige verruimingen van kracht blijven. Maar bovenal hopen we dat er voldoende personeel beschikbaar zal zijn. Want dat is de volgende uitdaging voor deze sector.”

Door de verwachte personeelstekorten zoeken ondernemers allerlei oplossingen om personeel te werven. L1NDA is om die reden een samenwerking aangegaan met freelance platform YoungOnes. Hierdoor kunnen horecabedrijven tijdens het samenstellen van hun roosters, makkelijker de lege gaten opvullen met freelancers.`

Meer informatie over L1NDA