betalen-met-crypto-in-de-horeca

Je biertje, salade of strandbedje afrekenen met bitcoins of een andere crypto’s. Vanaf deze week is het mogelijk via de Nederlandse start-up Orderli. Als eerste QR-bestelsysteem voor de horeca neemt het bedrijf crypto op als betaalmogelijkheid. “Hiermee zorgen we dat horeca goed is voorbereid op toekomst.” 

Horecagelegenheden die werken met het Orderli-systeem kunnen vanaf deze week kiezen voor crypto’s als betaalmiddel, naast de bestaande betaalwijzen. Het QR bestel- en betaalsysteem is gekoppeld aan Bitpay, een handelsplatform voor crypto’s. Daardoor kun je met alle crypto’s betalen die op Bitpay staan, dus niet alleen met bitcoins.

“Hiermee bereiden we de horeca voor op het nieuwe normaal, want iedereen van de jonge generatie heeft wel crypto’s”, zegt Dorus van den Oord, medeoprichter van Orderli. “Als je daar je geld mee verdient, waarom zou je er dan niet je biertje mee kunnen afrekenen? Dat vonden wij gek. Daarom maken wij het nu voor de horeca mogelijk om crypto’s te accepteren.”

Eigenaar Bryan Franken van BeachLine Beach is enthousiast over het initiatief van Orderli, bekend van de kubussen met QR-code op tafel. Franken gelooft er sterk in dat crypto’s de toekomst hebben en maakt daarom direct gebruik van de mogelijkheid. “Het is een simpelere oplossing voor betalingen en zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van derden”, zegt Franken.

Hij heeft met BeachLine Beach twee vestigingen, in Hoek van Holland en ’s-Gravenzande. Naast de strandpaviljoens met restaurant, waar ook evenementen worden gehouden, organiseert het bedrijf strand- en wateractiviteiten. “Voorlopig is het betalen met crypto’s alleen mogelijk in de horeca en voor het huren van een strandbedje.”

Afgelopen week stelden critici dat de waarde van crypto’s nog te instabiel is om als goed betaalmiddel te dienen. Desondanks accepteert BeachLine dus nu crypto’s. “We zitten in een transitieperiode”, reageert Franken. “Bij crypto’s is er nog altijd sprake van deflatie en niet van inflatie. Zodra je euro’s in je zak stopt, smelten ze als ijsklontjes; ze worden steeds minder waard. Crypto’s nemen juist in waarde toe.”

Inmiddels werken al ruim 150 Nederlandse horecagelegenheden met Orderli. De start-up is dé QR bestel- en betaaloplossing. Door de QR-code op de tafel te scannen kunnen gasten met hun eigen telefoon, zonder een app te downloaden, eten en drinken bestellen. Ook kunnen zij direct of achteraf betalen met hun telefoon.

Meer informatie op de website van orderli