horeca-column-stephan nijst

Een Engelse vertaling voor een woord waar iedereen naar snakt. “Herstarten” en “heropstarten” luidt de letterlijke vertaling van dit woord. Reboot is letterlijk op meerdere manieren te benaderen.

Zo ook de gerechten in restaurants. We zullen het letterlijk rebooten pas gaan meemaken aan het einde van de verschrikkelijke pandemie denk ik. De pandemie die er voor zorgt dat er veel horecazaken nog steeds op slot zitten. Natuurlijk wil de ondernemer erg flexibel blijven en hebben velen van jullie zich gericht op de take-away en delivery markt. Daar heb ik de afgelopen periode veel gerechten “gereboot” zien worden; van Pizza’s Sunday roast tot tournedos Rossini en Wellington.

Mensen zijn op zoek naar iets vertrouwds. Ook de media (films en series) speelt daar op in. Oude series krijgen eigen nieuwe spin offs, oude casts van series worden bij elkaar gezocht. De jaren 80 en 90 komen weer terug maar dan herschreven naar deze tijd. De Ghostbusters films waren in de jaren 80 een ontzettende trend. Deel 1 en 2 waren geniaal. Het derde deel, die veel later is uitgekomen dan de twee eerste originele films, flopte ontzettend. De nieuwe trailer van de reboot van de oude versie (met de echte Ecto1 wagen) doet mij weer dat ouderwetse gevoel geven waar ik nieuwsgierig van word. Ik vraag mij dan ook tevens af wat de evolutie van deze film zal zijn naar het heden.

Oude items worden herschreven. Oude series leven weer op, oude klassieke gerechten krijgen weer een podium en worden naar het hier en nu getild.  We kruipen warm en vertrouwd richting de klassieke keuken; het rijke verleden met de rijke smaken. Licht en verteerbaar is even genoeg geweest. We zijn weer even toe aan rijk en smaakvol. Eten en emotie, zoals ik eerder in een column heb mogen schrijven, hebben zeker mooie overeenkomsten. De gemoedstoestand van mensen krijgt een klap van opsluiting vanwege het COVID-19 virus. Je raakt ook als gezin meer geïsoleerd. Je hebt behoefte aan “feel good” momenten en je hebt meer tijd over om uitgebreider en rijkelijker te kunnen eten en koken. De snelle hap wordt vervangen door meer uitgebalanceerde verse maaltijden. Uit eten gaan is veranderd en we eten dan ook uitgebreider thuis. We hebben er immers meer tijd voor en ook meer behoefte aan.

De delivery markt brengt de chef weer naar de klassiekers toe en de klassiekers komen weer in de huizen van de gasten. Chefs dagen elkaar uit op internet om hun vaardigheden te laten zien en deze te delen. Ze hebben ontzettend behoefte om ouderwets weer de keuken op te kunnen starten. Het service gaan draaien en weer gerechten maken op de mooie borden in plaats van de kartonnen bakjes en schaaltjes. Daarbij hebben de gasten de behoefte om weer bij elkaar te komen om feestjes te vieren en in het zonnetje op een terras te gaan zitten. De horeca wacht op zijn reboot. De zaken zijn opgeknapt en opgefrist, de stoelen staan klaar, de tafels zijn schoon. De chef wil zijn koelkast weer vullen met zijn MEP. De sommelier wil zijn wijnen op temperatuur hebben, de horeca is het wachten moe. We weten waar de reboot knop zit, maar we mogen deze nog niet indrukken. De vraag is hoelang dat nog zal duren totdat de horeca zijn herstart mag beleven. En hopelijk komt deze heropstart niet te laat voor velen van jullie en jullie collega’s.