Meer controle over energiekosten|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|
Meer controle over energiekosten|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.| |||

ProFri staat frituurbranche bij in goede en mindere tijden

Horeca Algemeen
Exorbitant hoge energie- en grondstofprijzen en een onvermijdelijke economische recessie. Hoe kan de frituurbranche hiermee omgaan en wat doet de Vereniging voor Professionele Frituurders (ProFri) om haar leden te helpen? Directeur Frans van Rooij adviseert om verder vooruit te kijken. ‘Veel ondernemers trekken pas bij ons aan de bel op het moment dat hun energiecontract is verlopen en de nieuwe maandfactuur op de mat is gevallen. Nu zijn we nog in staat om samen met onze energie-adviespartner COMCAM voor betaalbare tarieven te zorgen, maar dat wordt steeds moeilijker. ’ 
‘Sinds begin dit jaar werken we met intermediair COMCAM uit Middelburg. Die helpt leden die dat willen om zich aan te sluiten bij een collectief dat al energie ingekocht heeft voor 2023 en waar nog ruimte is. Ook biedt het, waar mogelijk, hulp bij het vastzetten van de tarieven tot eind 2022. Daarmee krijgen ondernemers de energierekening beter onder controle en weten ze waar ze aan toe zijn. Dankzij COMCAM hebben we al menig lid een betere nachtrust kunnen bezorgen.’ Frans adviseert ook: ‘Ondernemers die nog een contract hebben lopen tot eind 2023 zouden nu al stappen moeten zetten om voor 2024 de energierekening betaalbaar te houden. Ook moeten we ons met zijn allen realiseren dat een gasprijs van 25 eurocent per kuub waarschijnlijk nooit meer terugkomt. De vraag is zelfs of de prijs ooit nog lager wordt dan 1 euro.’ 
Hoofd boven water houden Tevens zet Frans, die ook directeur van het Nederlands Frituurcentrum is, zich in voor overheidssteun voor ondernemers in de frituurbranche. ‘De energierekening blijft maar stijgen en is in sommige gevallen al verdrievoudigd. Steeds meer ondernemers geven aan niet meer te weten hoe het hoofd boven water te houden.’ 
Frans legt uit dat veel ondernemers in de frituurbranche een variabel contract hebben en sinds eind 2021 de hoofdprijs betalen. ‘Van de 40 procent met een vast contract, loopt de helft dit jaar af. Daarom verwacht ik dat er alleen maar meer ondernemers in de financiële problemen komen.’ Steun, bijvoorbeeld in de vorm van verlening van uitstel van het betalen van belastingen, zoals tijdens corona het geval was, zou ook nu ondernemers kunnen helpen deze moeilijke periode door te komen. ProFri onderzoekt daarnaast of de frituurbranche in aanmerking komt voor subsidie waarmee de energietransitie gemaakt kan worden. ‘COMCAM gaat de vereniging ook daarbij helpen.’  
Stijgende kosten Bij hoge energieprijzen houden de problemen van de branche helaas niet op. ‘Ondernemers betalen voor friet of frietaardappelen inmiddels fors meer dan een paar maanden geleden. De droge zomer zal daar nog een schep bovenop doen, verwacht ik. Maar die verhogingen gelden voor bijna alle producten. En door personeelstekort in fabrieken kunnen sommige producten niet eens uitgeleverd worden. Zo kan een van de grootste snackproducenten op dit moment een specifieke frikandel en een aantal private labels niet uitleveren. Ook blijken sommige producten versneld gesaneerd te worden, zonder de afnemers vooraf te informeren. Hierdoor moeten ondernemers ad hoc op zoek naar vervangende producten bij andere fabrikanten.’ 
[caption id=”attachment_214891” align=”alignnone” width=”800”] Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.[/caption]
Dalende horecaomzet Andere uitdagingen zijn het terugdringen van energieverbruik en de invoering van statiegeld op verpakkingsmateriaal. ‘Zoals het er nu naar uitziet, blijven alleen de papieren puntzakken, het inpakpapier en de papieren draagtas vrij van statiegeld. Ook moet het verpakkingsmateriaal gescheiden worden bij inname en gescheiden afgevoerd worden. Experts verwachten dat er vanaf het najaar een terugval zal zijn in horecaomzet doordat veel consumenten ook hard geraakt worden door de recessie en daardoor minder gaan besteden in de horeca.’ 
‘Een vegaburger vol toevoegingen gezonder dan een bakje friet? Daar klopt natuurlijk niets van’ Ondanks bovengenoemde uitdagingen, blijft Frans positief. ‘Zeker, ik ben hoopvol gestemd. Voor ondernemende ondernemers biedt de markt ook kansen. Als vakvereniging willen we de frituurbranche in leven en levendig houden. In leven houden door de collectieve belangen van de sector te behartigen. En levendig houden door met onze initiatieven individuele ondernemers te stimuleren om te vernieuwen en hun zaak op te waarderen. ProFri wil ondernemers helpen de huidige omzet te bestendigen en met elkaar en met de andere schakels in de keten zorgdragen voor groeipotentieel. De vraag: ‘heeft de frituurbranche nog een toekomst?’ beantwoord ik dan ook als volgt: zeker, maar daarvoor moeten we wel de krachten bundelen. Alleen samen zijn we in staat de negatieve beeldvorming van friet, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen te veranderen.’ 
De ProFri-directeur noemt het totaal bizar ‘dat een bakje friet als ongezond gezien wordt terwijl een vegetarische hamburger met een gebrek aan voedingstoffen maar geen gebrek aan additieven, als gezond en duurzaam wordt gepresenteerd. Daar klopt natuurlijk niets van.’ Hij benadrukt nog maar eens: ‘Frietzaken, snackbars en cafetaria’s worden beheerd door hardwerkende lokale ondernemers en zij verdienen beter dan gedemoniseerd te worden. Daar blijf ik me voor inzetten, via de media, de lobby in Den Haag en onze eigen kanalen.’
Tekst: Sara Terburg 
Foto’s: ProFri
Doel en visie ProFri ProFri wil bereiken dat gefrituurde gerechten als onderdeel gezien gaan worden van een evenwichtig en duurzaam eetpatroon. De branchevereniging doet dit door frituren te verbinden aan Vakmanschap, Veiligheid en Verantwoordelijkheid. Directeur Frans van Rooij: ‘Dit zijn de drie pijlers van het Goed Gefrituurd Keurmerk. Door consumenten uit te leggen wat de drie V’s inhouden, hopen we dat zij kritischer worden in hun keuze welk bedrijf zij bezoeken voor een frietje, kroket en andere gefrituurde lekkernijen. Ter plekke geconsumeerd of afgehaald bij, of bezorgd door een cafetaria, snackbar of een andere frituurspeciaalzaak. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit keurmerk onderdeel te maken van het ProFri-lidmaatschap.’
ProFri werkt bij het behalen van haar doelstellingen actief samen met andere partijen in de keten. Zoals fabrikanten, leveranciers, dienstverleners en toonaangevende formulehuizen. Het is tenslotte ook hun toekomst.
www.profri.nl
Meer controle over energiekosten|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|
Meer controle over energiekosten|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|
Meer controle over energiekosten|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|Hans Hus (voorzitter), Jorgen Ruhl, Marcel van Veen, Frans van Rooij, Harald van Ballegooijen (voormalig bestuurslid) en Peter van Dinther.|