Interview Paula Gonzáles Hoofd wijnmaker - Pyros Wines, Argentinië

We zagen ze al voorbijkomen bij de Lindenhof in Nuenen, de elegante wijnen van Pyros Wines. Gemaakt op een uniek stukje Argentinië, 90 kilometer van San Juan, hoog in de koele Pedernal vallei (op 1.200 – 1.400 meter boven de zeespiegel) vanaf kalkstenen gronden. Op uitnodiging van Verbunt Verlinden mochten we nader kennismaken met de hoofd wijnmaker, Paula Gonzáles, tijdens de Pyros Wines winemaker’s lunch bij restaurant Aan de Poel.

Hoe ben je het vak ingerold?
‘Ik ben geboren en getogen in Mendoza waar mijn grootouders op een wijngaard werkten. Dat was mijn eerste ontmoeting. Toen later mijn vader zelf een stuk land kocht om daar wijnranken te planten, werd ik echt besmet met het wijnmakersvirus. Wijnhuizen, fermentatieproces en druiven, ik vond alles eraan geweldig. Logischerwijs ging ik na mijn studie chemie de oenoloog opleiding volgen. Na mijn studie deed ik praktijkervaring op bij verschillende wijnhuizen en wijngaarden. De meest bekende hiervan is de Pernod Ricard Group(bekend van het merk Graffigna) waar ik op mijn 25e verantwoordelijk was voor al hun Argentijnse topwijnen, drie miljoen liter wijn.’ 

Hoe is het om als vrouwelijke hoofd wijnmaker je staande te houden in de mannenwereld die de wijnbranche nog steeds is?

‘Laat ik beginnen dat niemand aan de hand van het proeven van wijn kan inschatten of deze is gemaakt door een man of een vrouw. Daarbij wil ik wel zeggen dat het niet altijd makkelijk is geweest. Vanwege de jarenlange ervaring vanaf mijn jeugd, kon ik simpelweg makkelijk meekomen. Gelukkig heb ik ook een sterk karakter en focus ik me gewoon op de kwaliteit van de wijn.’

Hoe zet je de wijnen naar je hand?
‘Omdat ik nog jong ben, geen gezin heb of iets dergelijks, kan ik mijn hele ziel en zaligheid in het maken van de wijnen leggen. Vanaf zonsopgang tot laat in de avond ben ik in touw om ervoor te zorgen dat alles perfect verloopt, op exact de wijze zoals ik deze voor ogen heb. Bij Pyros krijg ik ook de vrijheid om het op mijn manier te doen. Dat uit zich in wijnen die niet voortkomen uit de vraag van de markt, maar door kwaliteit zelf vraag creëren. De kroon op mijn werk is als een wijn geheel in mijn visie tot stand is gekomen en ook goed ontvangen wordt door het publiek.’

Als het gaat om je eigen wijnen, heb je ook een favoriet?
‘Dit kan je uiteraard niet van me vragen, maar ik licht graag onze Chardonnay uit (Pyros Appellation Chardonnay). Ik wilde hem heel graag maken en kreeg de kans. De eerste witte wijn die voortkwam van de wijngaard. Een uitgesproken wijn met veel fruit en een frisse afdronk.’

De topsommeliers vandaag aan tafel roemen de unieke tonen van de wijnen en schrijven dit allemaal toe aan de kalkstenen grond waar de ranken op groeien in combinatie met de unieke ligging in de vallei. Wat ons betreft is wijnmaakster Paula evenzo uniek. Een wijnmaker die op haar eigen manier kijkt naar het proces, de aanplant en het eindproduct. U mag ervan uitgaan dat de wijnen van Pyros steeds vaker te zien zullen zijn op de wijnkaart in Nederland. Iets wat wij enkel kunnen toejuichen.

Zoals u van ons bekend bent, zoeken we ook een passende wijn bij de mooie gerechten van de chefs. Om dit in goede banen te lijden hebben we Peter van Houtert, Managing Director van Verbunt Verlinden, gevraagd om wat voor te schrijven en hij laat ons niet in de steek. We proeven twee keer een Malbec van Pyros Wines, prima aansluitend bij de smaken van de Spicy Chef.

Pedernal Vallei
Op 90 kilometer van San Juan, Argentinië, vind je wellicht de meest bijzondere wijngaard ter wereld, die van Pyros Wines. De wijnen van Pyros vinden hun oorsprong in de Pedernal Vallei op zo’n 1.250 meter hoogte. Verschuild voor de lokale bevolking groeien de druiven onder unieke omstandigheden. De Malbec, Chardonnay en Cabernet Franc druiven worden volwassen op met name kalksteen en dat proef je terug. 

 

Pyros Limestone Hill Malbec 2016
Chef en Vinoloog kennen elkaar en weten elkaar ook goed te vinden. Zonder notie te maken van de omstanders en fotograaf, wordt de Pyros Limestone Hill Malbec 2016 opengetrokken en gedecanteerd. De Argentijnse wijn met de zijdezachte tannines valt goed in de smaak. Peter: ’De Malbec heeft een intens aroma. Rood fruit, wilde kruiden en subtiele bloemige tonen ondersteunen de Wagyu en maakt het op zijn best. Geef hem wat lucht om de optimale smaak eruit te halen. Het lemen- kalkstenen terroir in de Pedernal Vallei, met zijn miljoenen jaar oude bodems, geeft de unieke smaak en maakt het verhaal compleet.’

Pyros Vineyard Block N.4 Malbec
Vinoloog en chef zijn het duidelijk eens en nemen ook nog even de tijd om de tweede fles van Peter onder de loep te nemen, de diep rijke Malbec Pyros Vineyard Block N.4. Blauwe bessen, kruiden en kersen verdringen zich op de tong. Ook een prima invulling bij een wat meer Spicy Wagyu gerecht volgens de heren.

Tekst: Jarko Barten / Foto’s: Verbunt Verlinden