|
| |

Van ‘Bucklerlul’ tot Superb-Owl

Horeca Algemeen

Uiltje Brewing Company    Bingerweg 25    2031 AZ, Haarlem www.uiltjebrewing.com

Het Buckler-fiasco aan het einde van de jaren tachtig staat nog steeds in het collectieve geheugen gegrift als de ondergang van het alcoholarm en -vrije bier in Nederland. De meest prominente herinnering is natuurlijk de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek die het een genadeklap gaf. De term ‘Bucklerlul’ werd kort daarna gemunt (niet door de cabaretier overigens) en de Nederlandse bierdrinker liet voorlopig het alcoholarme bier links liggen en leek een stille dood te zijn gestorven. Maar er kwam een herwaardering. 
Fast forward naar 2023. Na een lange pils-slaap is de Nederlandse biercultuur wakker geschut en schieten brouwerijen als paddenstoelen uit de grond. Dit is onder andere te danken aan de craftbier-beweging die het alcoholarme bier weer hebben omarmt. Hierdoor beleeft deze markt een ware renaissance en is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse cafés, supermarkten en restaurants. Het aanbod is daarnaast groter dan ooit. Niet alleen pils, maar ook IPAs, witbier, weizen en vele andere bierstijlen kennen nu een alcoholarme variant. 
Craft-bierbrouwerijen zoals Uiltje Brewing Company in Haarlem beschouwen het als een kans om op een nieuwe manier mensen te verrassen met frisse IPAs. Aldus lanceerde de brouwerij de Superb-Owl Non-Alcoholic IPA. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Afgelopen mei is namelijk de Superb-Owl verkozen tot het beste alcoholarme bier ter wereld door de World Beer Cup, een van de meest prestigieuze internationale biercompetities. ‘We zijn super trots op dit resultaat.’ zegt Joyce Kooijman, hoofd Marketing bij Uiltje Brewing Company. ‘De prijs bevestigt dat Superb-Owl een serieuze speler is in het alcoholarme biersegment.’ 
|