Afbeelding

Tropische temperaturen? Voorkom storingen aan koelapparatuur

Horeca Algemeen
Het wordt deze week on-Nederlands warm met temperaturen van 30°C en hoger. Dat vraagt veel van koel- en vriesapparatuur. Door de hogere temperaturen moeten koelingen en vriezers harder werken waardoor ze flink worden belast. Storingen en zelfs uitval liggen hierdoor op de loer. Daarom deelt Hakvoort Professional belangrijke tips om het hoofd koel te houden en mogelijke storingen te voorkomen.
1.       Beperk deuropeningen Open de deuren van koelingen en vriezers zo min mogelijk. Dit voorkomt dat er onnodig warmte naar binnen komt – waardoor de koeling uiteindelijk nog harder moet werken om weer op de ingestelde temperatuur te komen.
2.       Zorg voor een goede luchtcirculatie De koude lucht moet goed kunnen circuleren in uw horeca koelkast of vriezer. Zet koelingen en vriezers daarom niet te vol. Hou de bodem vrij, zorg dat er ruimte vrij is aan de zijkanten van de roosters en stapel de producten niet te hoog.
3.       Zorg voor een goede ventilatie Voorkom oververhitting door ervoor te zorgen dat de warme lucht goed afgevoerd kan worden. Hou ruimte rondom koelapparatuur vrij voor een goede ventilatie. Zet geen dozen bovenop koelkasten en vriezers en hou ruimte aan de zijkanten vrij.
4.       Zet geen warme producten in de vriezer of koelkast Hierdoor gaat de temperatuur in de koel- of vrieskast namelijk omhoog waardoor er weer bijgekoeld moet worden. Laat warme producten eerst afkoelen of gebruik een blastchiller voor het snel koelen van warme producten.
5.       Hou koelingen zo koel mogelijk Een warme omgeving is extra belastend voor uw koelingen. Plaats koel- en vriesapparatuur daarom niet in direct zonlicht of te dicht bij een warmte bron zoals een heet fornuis. Zorg voor voldoende aanvoer van koude lucht om de ruimte van de koeling zo koel mogelijk te houden.
6.       Hou de condensor schoon Zorg ervoor dat de condensor stofvrij is. Een ophoping van stof zorgt voor een slecht koelresultaat, maakt het moeilijker om de warmte af te voeren en levert brandgevaar op. Reinig de condensor daarom met een zachte borstel
7.       Vervang gescheurde deurrubbers Zorg voor een goede afdichting met goed sluitende deurrubbers zodat de koude lucht in de koeling blijft. Dankzij gescheurde deurrubbers kan er koude lucht ontsnappen.