|
| |

Nederlander Lyan van Furth Beste Foodfotograaf ter wereld

BCBG Magazine
Lyan van Furth is voor de derde keer benoemd tot ‘Food Photographer of the Year’ door ‘t internationale fotografieplatform Foodelia. Elk jaar zoekt een jury uit duizenden inzendingen de sterkste culinaire foto’s ter wereld. Als vaste fotograaf voor onder anderen Dennis Huwaë (Daalder*), Erik Tas (‘t Ganzenest) en Erik en Juliën van Loo (Parkheuvel**) prijst Foodelia Van Furth om zijn gevoel voor schoonheid in zijn oneindige zoektocht naar perfectie.
Al tien jaar lang bekijkt Lyan van Furth de wereld door de lens van zijn camera. Met zijn rustige esthetiek en sterke lichtcontrasten uit de clair-obscur ontwikkelde de Amsterdamse fotograaf zijn kenmerkende stijl. In een donker en minimalistisch decor brengt Van Furth met zacht ‘Rembrandt-licht’ de focus compleet naar het bord, om het idee van de chef zo zuiver mogelijk over te brengen. ‘Een chef creëert een verhaal op het bord. Het is aan mij om dat verhaal zo goed mogelijk door te vertellen. Daar zit voor mij de grootste uitdaging.’
In 2016 ontwikkelt Van Furth zijn interesse voor foodfotografie. Hij volgt op dat moment nog een opleiding journalistieke bruidsfotografie, waarbij hij verhalenlijnen leert verwerken in zijn beelden. Als onderdeel van die opleiding volgt Van Furth een opkomend chef voor een tweedaagse reportageshoot. Die chef is Dennis Huwaë. Voor ‘t eerst krijgt hij een gerecht als model voor zijn camera – en komt zijn liefde voor culinaire smaken samen met fotografie. Sindsdien specialiseerde de fotograaf zich in alle aspecten van foodfotografie. ‘Ik wil alles perfect kunnen. Ik ben daarin een echte vakidioot. Daarom werk ik zo graag met chefs. Die zijn vaak net zo precies als ik. En dat hoeven voor mij echt niet altijd sterrenchefs te zijn. Als iemand een geweldige kroket maakt en daar helemaal enthousiast van wordt – alsjeblieft, bel me!’
Over Foodelia Foodelia is ’t internationale platform waar foodfotografen van over de hele wereld hun werk delen. Elke maand zenden duizenden foodfotografen hun beelden in, waarbij een jury de beste foto’s onderscheidt. In november van ieder jaar ontvangt de fotograaf met de meeste onderscheidingen de titel ‘Food Photographer of the Year’. In 2021 kende de Foodelia Awards 3084 inzenders uit 75 landen, met Van Furth als uiteindelijke winnaar. ‘De eerste keer overkwam deze titel me een beetje. De tweede keer was ‘t coronajaar en kon ik er nog niet echt van genieten. Nu, de derde keer, kan ik eindelijk echt trots zijn.’

 
|