Het Luxemburgse restaurant La Distillerie – gerund door sterren-chef René Mathieu – is deze week uitgeroepen tot het beste plantaardige restaurant ter wereld. Het restaurant wint de prestigieuze titel voor het tweede jaar op rij. Chef-kok René Mathieu heeft tevens een Michelinster en kookt al ruim tien jaar 100% plantaardige culinaire creaties. Hij speelde daarmee al vroeg in op de ontwikkeling om ook in de keuken voor duurzame alternatieven te kiezen.

Mathieu’s restaurant La Distillerie is gevestigd in Château de Bourglinster ten noorden van Luxemburg Stad.

Foto: La Distillerie

Chef-kok René Mathieu: “Mijn eerste inspiratiebron is de natuur. De natuur brengt rust en scherpt al mijn zintuigen. En net als mijn keuken is de natuur altijd in beweging. De rijkdom van planten is oneindig: we ontdekken elke dag nieuwe toepassingen en we zullen er ons hele leven van leren. Ook mijn leveranciers inspireren mij met hun mooie producten.

De plantaardige keuken is geen vervangende keuken, maar een volwaardige keuken. Het is heerlijk, kleurrijk, geruststellend, licht, vrolijk, fijn, rustiek… Het is wat je wil. Ook de komende jaren willen we onze klanten blijven verrassen en de voordelen van de gezonde en duurzame groentekeuken doorgeven aan toekomstige generaties.”

Foto: René Mathieu/La Distillerie

De ranglijst van beste plantaardige restaurants ter wereld is bekend gemaakt door We’re Smart® World. Het afgelopen jaar heeft We’re Smart World honderden restaurants over de hele wereld bezocht. Het team beoordeelt of restaurantmenu’s voor minimaal tweederde uit groenten en fruit bestaan en beoordeelt op criteria als culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en sociale impact.

De top 10 van de beste plantaardige restaurants ter wereld bestaat uit:

1. La Distillerie (Luxemburg – Bourglinster), Chef René Mathieu
2. De Nieuwe Winkel (Nederland – Nijmegen), Chef Emile van der Staak
3. Vrijmoed (België – Gent), Chef Michaël Vrijmoed
4. Piazza Duomo (Italië – Alba), Chef Enrico Crippa
5. L’Oustau de Baumanière (Frankrijk – Les Baux de Provence), Chef Glenn Viel
6. L’Arpège (Frankrijk – Parijs), Chef Alain Passard
7. Elf Madison Park (Verenigde Staten – New York), chef-kok Daniel Humm
8. Ricard Camarena (Spanje – Valencia), Chef Ricard Camarena
9. Humus x Hortense (België – Brussel), Chef Nicolas Decloedt
10. L’Air du Temps (België – Liernu), Chef Sang-Hoon Degeimbre