‘We gaan de deur uit om iets te beleven’

Verlichting en audio zijn onderdelen van het interieur die in veel horeca meer aandacht verdienen, vinden ze bij Lightboxx. “Ze vormen namelijk cruciale elementen in sfeer en concept”, stelt Gerwin den Braber, mede-eigenaar van het Nijkerkse bedrijf. Lightboxx is gespecialiseerd in creatieve lichtplannen voor binnen- en buitenruimtes.

Opdrachtgevers zijn ondernemers in verschillende branches waaronder horeca. Ook voor geluid kan de branche bij Lightboxx terecht. “Gasten willen verrast worden als ze uitgaan. Goed eten kunnen we thuis ook. We gaan de deur uit om iets te beleven, voor een ervaring. En die zet je neer met audio en verlichting op de juiste plekken, met de juiste sterkte op de juiste momenten.”

Geen omkijken

Lightboxx werkt met eigen technici en designers. “We zetten voor elk soort horeca een uniek verlichtings- en audioconcept neer. Meestal maken wij op basis van de toekomstige of bestaande inrichting een lichtplan. Hierbij kijken we ook naar akoestiek. We zijn dealer van de akoestische doeken van het merk Barrisol. Dit interieurelement is erg geschikt om verlichting in te plaatsen. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan in de entreehallen van het Van Gogh Museum in Amsterdam.” Ook plaatsen ze veel geautomatiseerde systemen. “Waarmee je bijvoorbeeld verschillende scènes kun instellen. Want tijdens de lunch wil je misschien frisser licht dan tijdens het ontbijt en ’s avonds zet je jouw gasten liever in intiemer licht. Dankzij automatisering heb je er geen omkijken naar. Dat is prettig als je een personeelstekort hebt of vaak nieuwe medewerkers krijgt.”

Trend: eenvoud en rust

Gerwin heeft een passie voor historische panden. “Dat zijn panden met een ziel. Het is mooi om de verlichting daarin onopvallend te laten zijn, dat gasten denken: ‘ik zie gaan armaturen, dus waar komt het licht vandaan?’ Een inrichting met rustige kleuren past goed in dit soort zaken, met pastel- en aardetinten en dan een muur en plafond in dezelfde kleur schilderen en de spots ook in die kleur.” Rustige kleuren domineren ook in de Japandistijl die nu een trend is. “Van hotel chic en de beach-achtige sfeer met veel planten verschuiven we naar de Japandistijl waarin aardetinten domineren. Het is een eenvoudige, rustige stijl van inrichten.”

Verduurzamen

Gerwin adviseert om ook als er weinig budget is, een specialist in te schakelen. “Dat advies hoeft niet veel te kosten. Al als we een uur meekijken, kunnen we al veel voorkomen en zorgen dat je met verlichting bijdraagt aan jouw concept. Je kunt jouw concept al versterken met enkele unieke armaturen.” Lightboxx helpt ondernemers ook met verduurzaming. Gerwin: “Daar zijn verschillende manieren voor; over naar ledlampen, bestaande armaturen hergebruiken of energiezuiniger chips plaatsen in de aansturing van verlichting.”

www.lightboxx.nl