Culinair journalist Joël Broekaert neemt de deelnemers mee op een avontuur in de Toscaanse heuvels om kennis te maken met Fabrizio Andreola, de Toscaanse slager. Samen zullen ze de kunst van hem afkijken en leren hoe je elk stukje van het varken moet gebruiken, zodat er niets verloren gaat. Doel van deze ervaring is om te onderzoeken hoe de eeuwenoude Italiaanse eettradities ons handvatten kunnen bieden voor een duurzaam dieet voor de toekomst.


Toscane is een zorgvuldig gekozen locatie. Liefde en respect voor eten is diepgeworteld in de Italiaanse cultuur. Vlees werd slechts af en toe in kleine porties gegeten, waar moeders en oma’s de heerlijkste gerechten maakten met slechts een paar tomaten uit de tuin en wat oudbakken brood van de dag ervoor. In deze dorpen was het lang het de normaalste zaak van de wereld om als gezin een varken te houden. Dat werd het hele jaar door goed gevoed en traditioneel geslacht in november. Het vette vlees was onmisbaar om een groot gezin de koude winter door te helpen. Het dier werd dan ook met veel respect behandeld en werkelijk alles van het varken werd gebruikt, gegeten of geconserveerd.

Samen met Joël duiken de deelnemers in de Italiaanse traditie en eet-mentaliteit. Het wordt een week vol avontuur, kennis en plezier, geleid door Joël en Jeroen Cappendijk, de chef en host van hotel Novanta.

Programma
In het programma “De Toscaanse Slager” krijgen deelnemers de mogelijkheid om een échte traditionele ​​slachtdag te beleven. Fabrizio Andreloa komt uit een echte slagersfamilie, hij woont nog steeds in de boerderij waar zijn voorouders al eeuwen varkens hielden. Zijn varkens lopen het hele jaar vrij door de vallei, ze groeien op allo stato brado, ‘als in het wild’. Samen met hem gaan we het varken dat we slachten verwerken tot authentieke prosciutti è salumi.

Maar de deelnemers gaan meer doen. Joël Broekaert geeft smaakcollege en een masterclass ‘Kop tot Staart’. Ze gaan wildplukken in de heuvels en leren prachtige groenten in het seizoen te bereiden. Uiteraard mogen een bezoek aan een wijngaard en een pasta- en pizzaworkshop niet ontbreken. Natuurlijk is er ook voldoende tijd om te genieten van de barefoot luxury van het uniek gelegen Novanta, het uitzicht over de vallei en het panoramazwembad.

De kosten voor deelname bedragen €1795 en er is beperkt plek.

Over Joël Broekaert
Joël Broekaert is restaurantrecensent voor NRC, hij schreef lang voor Vrij Nederland onder de naam De Alleseter en publiceerde een boek onder diezelfde titel. Hij is een bekende voorvechter van de kop-tot-staart-filosofie. Ook is Joël bekend van zijn tv-programma’s op de NPO, onder andere De Smaak van Joël en Joël Lokaal. Daarnaast is hij regelmatig te zien in actualiteitenprogramma’s als vraagbaak over eten. Op dit moment staat Joël in het theater met zijn theatercollege Proefles met Joël.

Over Novanta
Novanta is eigenlijk geen hotel maar een heel dorp in de heuvels Toscane. Het dorp is in de jaren 60 verlaten door de inwoners en heeft sindsdien leeggestaan. Tot zeven jaar geleden vier Nederlandse vriende er een 90-dagen pop up hotel te organiseerden.
De pop up werd een immens succes en ondertussen zijn ze 7 jaar verder; honderden families hebben vakantie gevierd en in het zwembad gezwommen, er zijn bruiloften gehouden en kookcursussen gegeven.
Ook is het hotel bijna het gehele jaar geopend, in plaats van de ‘90 dagen’ waarmee het ooit begon.

https://novanta90.com/detoscaanseslager/