De verenigingen VCHO, NHG en ProFri voerden vandaag samen met ONL een gesprek met premier Mark Rutte. Via een onlineverbinding met ’t Torentje bespraken enkele ondernemers namens de organisaties, verenigd in de Horeca Alliantie, de effecten van de horecalockdown.

Onder meer René Boerdam van café De Jaren en Harmen de Glint, mede-eigenaar van zes Aziatische restaurants, spraken Rutte toe. Ze lichtten hun persoonlijke en zakelijke situatie toe nu hun bedrijven gedwongen gesloten zijn. 

Mark, help ons overleven!
Ondernemer René Boerdam riep Rutte op: “Mark, help ons overleven!” De eigenaar van grand café De Jaren in Amsterdam en drie andere bedrijven zei: “Ik ben sinds 1994 eigenaar van De Jaren en heb al die jaren nooit verlies geleden. Onze buffer heeft zwaar te lijden. Het bedingen van huurverlaging is lastig. De opgeschorte belastingen moeten we ooit nog betalen. Datzelfde geldt voor uitgestelde betalingen bij de bank of de brouwerij.”

Diepe zakken
De ondernemers stelden de ontoereikendheid van de verschillende steunmaatregelen uitgebreid aan de orde. Rutte kon geen toezeggingen doen: “Ik zie dat de buffers op zijn. Onze zakken zijn nog steeds diep; de rente is laag. Op dit moment wordt er dus gewerkt aan aanvullende steunmaatregelen. Bij sommige groepen blijft het lastig ze te bereiken met regelingen. Maar we werken er hard aan.”

Meer hartenkreten
Mark Rutte kreeg het boekje “Hartenkreten uit de Horeca” overhandigd door Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland (ONL). Dit boekje van de Horeca Alliantie, aangesloten bij ONL, bevat een selectie van persoonlijke noodkreten die horecaondernemers de afgelopen weken met ProFri, VCHO en NHG deelden.

Mona Keijzer
De Horeca Alliantie voerde vandaag ook onlineoverleg met Mona Keijzer, staatssecretaris van economische zaken. Het onderwerp was met name de zogenaamde “field labs”, waarbij coronamaatregelen in de praktijk moeten worden getoetst. De Horeca Alliantie wil dat er zo snel mogelijk met de proeftuinen voor de natte horeca wordt begonnen en zegde in het gesprek haar medewerking toe. Volgens de Horeca Alliantie is dit voor nu de enige mogelijkheid om de politieke perceptie te kunnen veranderen. Volgens de staatssecretaris kan het niet organiseren van de field labs zelfs leiden tot verder uitstel van de opening van de eetgelegenheden, waar nu wel al politiek draagvlak voor is. Keijzer was dan ook blij met de toezegging van de Horeca Alliantie. De opmars van de Engelse variant van het coronavirus kan mogelijk de organisatie van de field labs en een spoedige heropening van de detailhandel èn eetgelegenheden in de weg gaan staan.