Geef gerechten een moderne twist met 3D

Restaurant
In de horeca is het zaak om je te onderscheiden. Gasten willen verrast worden, iets bijzonders eten, iets anders dan anders. Dat is voor veel bedrijven reden om aan de slag te gaan met 3D food printing. In dit artikel meer over de mogelijkheden en kansen.
Om 3D food printing hangt nog altijd een zweem van exclusiviteit. Cateraars als Maison van den Boer, chef-kok Jan Smink, Meester Patissier Hidde de Brabander, hotels in het hogere segment en de Cas Spijkers Academie, zetten het in om zich te onderscheiden van hun collega’s. “Die exclusiviteit zal voorlopig nog wel blijven,” legt Nina Hoff uit, directeur van byFlow. Het Nederlandse bedrijf byFlow is gespecialiseerd in 3D printing en een expert in 3D food printing. Dit vanuit het geloof dat dit een nieuwe dimensie geeft aan de manier hoe we voedsel bereiden en ervaren.
Moderne ambacht 3D food printing wordt ondertussen al horecabreed toegepast. Klanten die het toepassen, roemen met name het innovatieve aspect; je ambacht presenteren op een moderne manier. Door de food printer aan de gasten te tonen, zorg je voor een uniekere beleving in de zaak of op een evenement. “Door mee te gaan met de laatste trends en de show te stelen met een 3D food printer, kunnen zij zich onderscheiden van hun concurrenten.” vertelt Nina. “Bovendien kun je met 3D food printing eenvoudig unieke en gepersonaliseerde decoraties creëren. En niet te vergeten, je kunt er tijd mee besparen door bepaalde handelingen te automatiseren en die tijd te gebruiken voor het bedenken van nieuwe receptuur. Dat is één van toegevoegde waarden.”
Jan Smink en Verstegen Het jonge bedrijf, opgericht in 2015, werkt samen met cateraars, hotels in het hogere segment, gerenommeerde kookopleidingen, multinationals en (internationale) chef-koks. Groot ambassadeur, zo niet hun grootste, is chef-kok Jan Smink. In zijn restaurant in Wolvega kun je genieten van een bijzondere Friese gastronomische ervaring. Hij experimenteert graag met 3D en weet zijn gasten keer op keer te verrassen. “Het feit dat hij zijn eigen restaurant heeft met 3D als propositie, is voor ons wellicht het grootste compliment. Vanuit de hele wereld komen mensen naar Wolvega om de mogelijkheden te ervaren. Jan komt met ingrediënten en ideeën, wij bedenken daar de technische 3D oplossingen voor.” byFlow heeft tevens een nauwe samenwerking met het Rotterdamse bedrijf Verstegen. Zij ontwikkelde samen met Jan Smink als eerste diverse vullingen voor de 3D food printer.Het betreft pasta’s die gemaakt zijn op basis van verschillende groenten en kruiden. Voorbeelden zijn kardemon, piment en knoflook, een puree van knolselderij en macadamia, of een frisse gel van citroen, agar-agar en kervel.
In 3 stappen van creatief idee naar food print De food printer van byFlow is vooral geliefd vanwege het open systeem. Er zitten geen standaard cartridges en designmallen in. Tevens hebben ze een online designdatabase met meer dan 100 designs die je direct kunt gebruiken. Ook kun je je laten inspireren door de online recepten. En sinds kort biedt het bedrijf een designtool aan. Nina: “Wat wij nu zien, is dat de focus niet meer op de food printer zelf ligt, maar verschuift naar de toepassing van 3D food printing. Met andere woorden: Wat kan ik ermee? Hoe krijg ik mijn idee uit de printer? Je eigen stijl en smaken bedenken en de printer is slechts uitvoerend.” De werking van de printer was voor veel klanten wel duidelijk, de grote uitdaging is om met hun eigen ideeën aan de slag te gaan. Dankzij de gebruikersvriendelijke software is dat nu een stuk eenvoudiger. Je uploadt een foto, logo of tekening en met behulp van de design tool ontwerp je je eigen gepersonaliseerde 3D model. Vervolgens verstuur je het 3D model via wifi naar de Focus 3D Food Printer en de printer neemt het vanaf hier over.
Vraag naar meer Nina ziet met name kansen in de industriële markt: “Afgelopen zomer hebben we de 3D Food Print Farm geïntroduceerd. We hebben een workflow bedacht om meerdere printers achter elkaar efficiënt te kunnen gebruiken, om de productie zonder extra mankracht op te schalen. Dus geen vijftig bijzondere gerechtjes per dag, maar bijvoorbeeld 750. Ook het verdienmodel wordt belangrijker. Een food printer kun je in drie jaar afschrijven à 1300 euro per jaar. Dat is iets meer dan 100 euro per maand. Stel dat je 20 werkbare dagen hebt, dan kost de printer dus 5 euro per dag. Als je iets nieuws biedt, kun je daar ook prima iets meer voor vragen waardoor je de food printer dus eenvoudig en snel terug kunt verdienen.”
Masterclasses Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van 3D food printing? byFlow staat in januari op de Horecava in Amsterdam. Tevens geeft zij dit najaar een aantal masterclasses in samenwerking met HANOS die gratis te bezoeken zijn voor HANOS-leden. Kijk voor informatie en toepassingen op www.3dbyflow.com.
[caption id=”attachment_210550” align=”alignnone” width=”1068”] Nina Hoff[/caption]