Uit onderzoek van Deliveroo blijkt dat shared dining hot en happening is

Aankomende vrijdag is het International Friends Day, de dag waarop je de relatie met de mensen met wie je lief en leed deelt viert. Toch zijn er meer zaken in het leven die je graag met anderen deelt – of juist niet – zoals eten. Daarom zocht Deliveroo uit hoe graag mensen hun eten aan anderen afstaan. En wat vinden Nederlanders nou eigenlijk van het zogeheten ‘shared dining’?  

Kiezen of delen
Je kan er niet meer onderuit, shared dining is hot and happening. Deze trend is de afgelopen jaren over komen waaien uit grotere steden als New York en Parijs, en is bij veel restaurants al helemaal ingeburgerd. Het klassieke driegangenmenu wordt hierbij losgelaten, en je kan verschillende kleinere gerechtjes proeven. Dat dit concept een ware hit is blijkt ook uit het onderzoek van Deliveroo onder 1100 Nederlanders. De meerderheid van de ondervraagden (55%) geeft aan dat ze liever allemaal kleine hapjes bestellen dan één bord met eten. Zo hoef je immers niet meer te kiezen en kun je de complete kaart ontdekken. Blijkbaar hebben Nederlanders sowieso weinig moeite met het delen van eten, bijna driekwart (69%) deelt hun eten namelijk graag met anderen.

Diner discussies
Toch komt er bij shared dining soms wat overleg kijken, want hoe zit het met de verdeling van het eten? Een gedeelte (16%) vindt dat nog enigszins lastig en rekent dan ook precies uit hoeveel iedereen krijgt. En ongevraagd eten pakken van je vriend of vriendin, zoals bijvoorbeeld dat knapperige frietje of het laatste hapje tiramisu? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar de helft (51%) vindt het gelukkig niet erg als vrienden of familie ongevraagd iets van het bord pakken. Bij de andere helft (44%) hoef je dit niet te proberen.

Snacktiquettes
Het blijkt dus dat er bij het delen van eten bepaalde regels gelden. Deliveroo was nieuwsgierig naar de achterliggende redenen om juist geen eten te delen. Daarom heeft het maaltijdplatform deze vraag aan mensen voorgeschoteld zodat iedereen op de hoogte is van de snacktiquettes. Eén antwoord kwam als koploper uit de bus: het is onhygiënisch (42%). Dubbeldippen of je vingers aflikken zijn ondere andere redenen voor mensen om toch voor een eigen bord met eten te kiezen. Ook bij het betalen blijkt dat mensen misschien toch wel met een schuin oog kijken naar wat de ander allemaal naar binnen schuift. Een op de vijf (20%) ondervraagden ziet de rekening namelijk toch liever verdeeld op basis van hoeveel iedereen gegeten heeft.