Foodprofessional geconfronteerd met allergenen handhaving

Horeca Algemeen
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft aangekondigd strenger te gaan handhaven op naleving van de Allergenenwet. Deze wetgeving is inmiddels al zes jaar van kracht op niet-voorverpakte levensmiddelen, maar werd tot nu toe nog maar mondjesmaat gecontroleerd. Toch dienen naast reguliere horeca ook thuisbezorg- en afhaalservices, instellingen en vers specialisten een Allergenen Management Systeem te hebben. Reden voor Horeca Stichting Nederland (HSN) om haar allergenentraining op video te zetten en online aan te bieden. Zo kan de cursus veilig worden gevolgd en kan het  allergenenprotocol snel en goed worden ingevoerd in alle sectoren.
Medewerkers Alle medewerkers in de horeca, zorg en winkels met verse voedingsmiddelen moeten kunnen melden welke allergenen een gerecht of product bevat, voordat de gast of klant overgaat tot bestelling of aankoop. Van leidinggevende tot receptionist en zelfs de vrijwilliger in een (zorg)instelling moet op de hoogte zijn van het allergenenprotocol. De ondernemer kan aansprakelijk gesteld worden in geval van besmettingen en riskeert een flinke boete indien de allergeneninformatie niet op orde is. De training moet dan ook voor iedereen eenvoudig te volgen en te begrijpen zijn. In navolging van het succes van de Videotrainingen Sociale Hygiëne en HACCP, heeft HSN ook de Allergenentraining geheel op video beschikbaar. Binnen één dag is het certificaat te behalen dankzij een serie van 30 korte videolessen.
Verkoop op afstand Met de komst van allerlei alternatieve manieren om verse voedingsmiddelen aan de consument te leveren, is een allergenentraining belangrijker geworden. Volgens Gabriëlla Café, directeur van HSN, gaat het vooral mis bij verkoop of afstand: “Daar waar de webshops van supermarkten het goed voor elkaar hebben, zien we dat de take-aways en de thuisbezorgservices hun allergeneninformatie niet op de website hebben staan of telefonisch kunnen verschaffen”. De Videotraining geeft hiervoor tal van tips en tricks, stappenplannen en handige downloads voor een efficiënte allergenendeclaratie die zo te implementeren is.
Voedselovergevoeligheid De groep mensen met voedselallergieën en –intoleranties wordt jaarlijks groter. In Europa hebben al tot acht kinderen op de honderd last van een overgevoeligheid. Steeds meer kans dat foodprofessionals daar dagelijks mee te maken krijgen. Niet alleen in de horeca, bij afhaalrestaurants en cateringbedrijven moet allergeneninformatie gecommuniceerd worden, maar ook bij delicatessenzaken, bakkers en slagers. Alle organisaties waar onverpakte voedingsmiddelen worden verkocht vallen onder de wet, zoals ook sportkantines, verenigingen, gemeenschapshuizen, bedrijfskantines en (zorg)instellingen.
De Videotraining Allergenen is online te bestellen voor 225 euro incl. lesmateriaal
Informatie: HSN, www.hsn.nl    T:076 – 52 33 666
Bekijk hier de introductie van de Videotraining Allergenen: https://youtu.be/IRavNxeXL9s