In haar nieuwe kookboek BOERGONDISCH heeft Eva Posthuma de Boer de smaken van haar jeugd en het hart van de Bourgondische keuken gevangen. Geen platgetreden Franse paden, maar een vernieuwde keuken voor iedereen. Minder vlees, meer groente: een ‘nouvelle’ cuisine Bourguignonne in ruim 100 recepten én foto’s. Met behoud van alles waar de Bourgondische keuken voor staat: rijke smaken die de ziel, de herinnering en het hart weerspiegelen. BOERGONDISCH ligt vanaf 1 november in de winkels.

Stel het je voor: een eeuwenoude boerderij, een kabbelende beek, een vallei vol witte koeien, een zwemmeertje, een stenen huisje voor haardhout, krekels, zwevende buizerds, ruisende berken, kastanjes, jonge reeën met hun moeders in de vroegste ochtendzon. In dat gebroeders Leeuwenhartland, midden in de Bourgogne, was Eva eindeloos kind. Ze las, schreef in haar dagboek, en at van al wat het land gaf. Dat vruchtbare land, waar alles om eten draait en het hart van de Franse keuken ligt. En daar, op die prachtplek, in die boerderij, die tot haar grote geluk nu van haar is, maakte ze dit kookboek.

Klassiekers met een nieuwe draai en frisse, inspirerende ideeën – alles passend in deze tijd, waarin we willen genieten en waarin het behoud van de wereld voortdurend meespeelt. Een grotendeels plantaardige keuken, uitbundig als de Bourgondische, boordevol inzichtelijke, maakbare recepten. Kaasfondue Vacherin Mont D’or, voor koude dagen, meatless bourgignon in het paddenstoelenseizoen, rabarber-custardplaattaart in het voorjaar en zomerse artisjok-carpaccio: elk seizoen komt rijkelijk aan bod

‘Op mijn lievelingsplek én met de liefste mensen die ik ken:
het maakproces was een feest, en resulteerde in een ongekend persoonlijk kookboek waar ik heel, heel erg trots op ben.’

Eva Posthuma de BoeEva vroeg haar vriendin Rein Ho, fotograaf en documentairemaker, voor de fotografie. Vriend en kunstenaar Yves van Asten tekende voor de vormgeving. Met elkaar reisden ze in drie jaar tijd vele keren af naar Frankrijk om aan het boek te werken. Zo werd BOERGONDISCH een bijzondere vriendschapsproductie.

Het Keukenblad
Tegelijk met haar nieuwe kookboek lanceert Eva Posthuma de Boer Het Keukenblad. Een maandelijks kooktijdschrift dat zal uitpuilen van de recepten en fijne rubrieken, zoals KeukenVragen voor een KeukenGast, met chefs, kookboekenschrijvers en andere BK’ers (Bekende Keukenkastvrienden). Ook zal er veel getest worden – pindakaas, crispy chili oil, havermelk, speculaas, hummus, koffiecups: alles kan door de smaakvolle jury worden onderworpen aan de grote Keukenkasttest.

BOERGONDISCH  – recepten uit Eva’s groene Franse keuken ligt vanaf 1 november in de winkels en/of is te bestellen via www.dekeukenkast.nl. Pre-orderen kan via deze link.

foto’s: Rein Ho