‘Handen wassen en 1.5 meter afstand is niet genoeg om coronavirus weg van de werkvloer, sportwereld en scholen te houden’

Heerenveen / 16 juni 2020 – De bewegingsvrijheid neemt in Nederland gelukkig weer langzaam toe. Maatregelen zijn overal genomen, maar het coronavirus is onzichtbaar en het is op dit moment nauwelijks te voorspellen wanneer een nieuwe besmetting zich manifesteert. Een doordacht COVID-19 beleid voor organisaties waar mensen met elkaar reizen, werken, sporten en leren is daarom van groot belang. “Niet alleen voor de continuïteit van organisaties, ook voor de volksgezondheid in het algemeen. Iedere plek waar groepen mensen samen zijn zal in de toekomst consequent gescreend moeten worden. Handen wassen en 1.5 meter afstand alleen is echt niet genoeg”, zegt Dennis Wetjens, Algemeen directeur  Eurofins Food divisie Benelux. Op basis van haar expertise en wereldwijde netwerk levert laboratorium netwerk Eurofins, marktleider in Testing for Life, een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van nieuwe uitbraken en beheersen van corona gevoelige situaties. Met het nieuwe programma SAFER@WORKTMbegeleidt Eurofins, organisaties in drie stappen, waartoe ook het te allen tijde kunnen afnemen van humane testen behoort, naar een veilige en hygiënische omgeving voor alle betrokkenen.

Dennis Wetjens: “Vanuit verschillende industrieën waaronder vliegtuigmaatschappijen, retail, consultancy, sportorganisaties en opleidingsinstituten merken we dat er steeds meer behoefte is aan het aantoonbaar maken dat de juiste coronamaatregelen zijn genomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Eén enkele besmetting brengt de continuïteit van de organisatie én de volksgezondheid in gevaar. Als marktleider op het gebied van bio-analytische testen voor milieu, voeding, water en farmaceutische producten is Eurofins in staat om risico gevoelige situaties in kaart te brengen, potentiële risico’s vroegtijdig op te sporen en diagnoses te stellen. Daarnaast is Eurofins’ wetenschappelijke ervaring met de ontwikkeling van SARS-CoV-2 testen en protocollen een belangrijke en logische basis geweest voor de ontwikkeling van het SAFER@WORKTM- programma.

Drie stappen naar een veilige werkomgeving
Omdat iedere organisatie een andere aanpak vereist wordt het programma op maat ontwikkeld afhankelijk van de aard van de organisatie. In de basis bestaat het uit drie stappen. Gestart (stap 1) wordt met een inventarisatie waarin de organisatie wordt getoetst aan de hand van brancheprotocollen en de richtlijnen van het RIVM. Vervolgens (stap 2) wordt er een plan van aanpak opgesteld en volgt een check op de uitvoering en effectiviteit van het veiligheidsbeleid waaronder het testen van personeel, omgevingsoppervlakken, afvalwater en (medisch) beschermende middelen in geaccrediteerde laboratoria en/of met methodes conform NEN-ISO en WHO-protocol. Ten slotte (stap 3) zorgen periodieke audits, testen, bijsturing en trainingen voor een continuproces en veiligheid. Bedrijven die deelnemen aan het SAFER@WORK™-programma ontvangen een keurmerk. Eurofins is samenwerkingspartner van het RIVM en de GGD GHOR.

DRIESTAPPENPLAN SAFER@WORK™

 1. Beoordeling en testen van de uitgangssituatie
 • Coronabeleid toetsen op RIVM-richtlijnen en brancheprotocollen
 • Toetsing schoonmaakprotocol (is er een plan, zijn de schoonmaakmiddelen effectief, training personeel etc)
 • Toetsing calamiteitenplan
 1. Audit op uitvoering en effectiviteit van beleid, eventueel ondersteund door:
 • Testen betrokkenen
 • Testen omgevingsfactoren
 • Testen afvalwater
 • Testen (medische) beschermende middelen

3 SAFER@WORK™-certificaat

 • Maandelijkse audits
 • Bijsturing afwijkingen
 • Trainingen op locatie of online

Inmiddels maken diverse retailers, transportbedrijven, food productie bedrijven, organisaties in de professional sport en gezondheidsorganisaties gebruik van de Eurofins SAFER@WORK™-oplossingen.

Eurofins_safe@work