Wat houdt Dry January nou precies in? Eerlijk gezegd is het een vrij eenvoudig concept: je onthoudt je gedurende de gehele maand januari van alcohol. Het idee ontstond in het Verenigd Koninkrijk in 2013, toen een non-profit groep genaamd Alcohol Change UK de beweging startte met als doel geld in te zamelen voor bewustwording en behandeling van alcoholmisbruik. Deze trend sloeg wereldwijd aan en nu kiezen veel mensen ervoor om deel te nemen aan Dry January als een manier om gewoon minder te drinken of te resetten na een maand of twee feesten tijdens de feestdagen. 

Ook in Nederland is Dry January aan populariteit aan het inwinnen en kun je via de website van Ikpas (de Hollandse variant van Dry January) samen met een team deze uitdaging aangaan. Of je nu een fan bent van Dry January of voor het eerst in aanraking komt met het concept, er zit echte wetenschap achter deze trend en het kan de moeite waard zijn om het in het nieuwe jaar te proberen. 

Welke voordelen levert Dry January jou op als persoon?
Een maand nuchter blijven kan je helpen geld te besparen en beter te begrijpen hoe drank je lichaam en geest beïnvloedt. Het zou je er zelfs van kunnen overtuigen om voorgoed nuchter te blijven. Wat je intenties ook zijn, je kunt in elk geval een aantal ingrijpende voordelen verwachten na het stoppen met drank:

1. Je zult veel leren over je relatie met drank
Omdat drank zo’n groot deel uitmaakt van het socializen, kan drinken gedachteloos worden; iets waar je nooit echt vraagtekens bij zet. Als dit voor jou geldt, zal je er veel baat bij hebben om in januari een stapje terug te doen en je patronen te heroverwegen. Na januari zou je je kunnen realiseren dat je minder drank wilt (of moet) drinken.

2. Je geestelijke en lichamelijke gezondheid verbeteren
Hoewel het genieten van een biertje aan het einde van een zware werkdag je geest kan opvrolijken, wordt langdurig alcoholgebruik in feite geassocieerd met negatieve gevolgen voor je geestelijke gezondheid. Dit betekend niet dat alcohol geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaakt, of dat Dry January depressie kan verhelpen. Het wegnemen van de optie om te drinken, kan je echter wel helpen om onderliggende problemen aan te pakken die je eerder hebt genegeerd. 

Omdat alcohol lege calorieën bevat en vaak een belangrijke bron van koolhydraten is, kan een maandje geen alcohol drinken je ook helpen om wat gewicht te verliezen. Ook kan alcohol je immuunsysteem minder efficiënt maken, wat uiteraard nooit een goede zaak is op het hoogtepunt van het verkoudheids- en griepseizoen. 

3. Je slaap en energie kunnen verbeteren
Zelfs als je denkt dat alcohol je helpt in slaap te vallen, leidt het vaak tot een onrustige slaap gedurende de nacht. Het verwijderen van drank zal dus leiden tot betere slaappatronen en meer energie gedurende de dag. Het verwerken van alcohol onderdrukt de diepste fase van de slaap (de zogenaamde REM fase), die grotendeels verantwoordelijk is voor een uitgerust gevoel. 

Hoe kunnen horecaondernemers inspelen op deze maand, die steeds populairder lijkt te worden?
Januari is altijd een slappe periode geweest voor de horeca, omdat klanten het jaar vaak met goede voornemens starten om gezonder te leven of gewoon even te moe zijn van de feestdagen om eruit te gaan. Als daar ook nog eens Dry January bij optelt kun je een kleine dip in je omzet verwachten. Het aanbieden van alcoholvrij bier, vervangende dranken of aantrekkelijke kortingen kan hierbij helpen. Sommige ondernemers organiseren leuke thema- of karaoke avonden om meer publiek te trekken in januari. Want uiteindelijk komen mensen er niet alleen voor de drank, maar ook voor een gezellige sfeer.