V.l.n.r. Niek van Lieverloo, Klaas van Leengoed
V.l.n.r. Niek van Lieverloo, Klaas van Leengoed Kasteel-Maurick-muntenvondst

Coronacrisis levert Kasteel Maurick historische muntenschat op

Horeca Algemeen
Bij schoonmaakwerkzaamheden van de waterput bij Kasteel Maurick in Vught zijn 18 Romeinse munten gevonden. De munten zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzocht en blijken 1800 jaar oude sestertiën te zijn met de afbeelding van keizer Carcalla. De munten zijn op Witte Donderdag te zien op het kasteel, waarna kasteelheren Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo ze schenken aan het Vughts Museum.
De bijzondere muntenvondst werd bij toeval gedaan tijdens schoonmaakwerkzaamheden van de waterput. Kasteelheer Klaas van Leengoed: “Door de tweede horecalockdown als gevolg van de coronacrisis mogen we al maanden geen gasten meer ontvangen in onze restaurants en eventruimten. We zijn daarom allerlei klussen aan het doen, zoals schilder- en schoonmaakwerkzaamheden. Ook de waterput werd onder handen genomen. We waren enorm verrast toen we daarbij 18 munten vonden die op het oog vrij oud leken. In de recente geschiedenis zijn op meerdere plaatsen in Vught en omgeving oude munten gevonden en via het Vughts Museum zijn we terechtgekomen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die de munten heeft onderzocht. Het blijkt te gaan om messing sestertiën met daarop de afbeelding van keizer Carcalla, die van 211 tot 217 keizer was van het Romeinse Rijk. Sestertiën uit die tijd hadden een groot formaat en ze waren een belangrijke rekeneenheid in de Romeinse tijd. Vooral grote bedragen werden vaak in sestertii uitgedrukt. We vinden het natuurlijk geweldig dat juist bij ons zo’n bijzondere muntenvondst is gedaan.”
Uit de rode cijfers Kasteelheer Niek van Lieverloo: “De munten vertegenwoordigen een forse waarde, waardoor we in een klap uit de door de horecalockdown veroorzaakte rode cijfers zouden komen. Gekscherend hebben we gezegd dat we ze daarom zouden verkopen, maar daar laten we ons natuurlijk niet door verleiden. De munten zijn van grote historische waarde en ze horen hier in Vught. We hebben besloten ze te schenken aan het Vughts Museum, waar ze een plaatsje krijgen in de historische collectie van Vught.”
Munten op Witte Donderdag te bewonderen Voor het zover is zijn de munten eenmalig op Witte Donderdag vanaf 12.00 uur te bewonderen op Kasteel Maurick, voor het raam van restaurant Hendrik van Maurick. Niek van Lieverloo: “Bezoekers kunnen een muntje in de waterput gooien en een wens doen. Onze koffie & wafel-kraam is geopend voor take away en men kan een wandeling maken door de tuin of het bos rond het kasteel. We gaan er gewoon een gezellige middag van maken!”
Muntenvondsten Vught Het is niet voor het eerst dat in Vught en omgeving munten uit de Romeinse tijd zijn gevonden. In 2020 werden aan het Maurickplein in Vught 158 zilveren munten uit de eerste helft van de twaalfde eeuw opgegraven. In 1962 werden bijna 5000 Romeinse munten gevonden uit de periode 252 tot 273 bij de Essche Stroom. Min of meer op dezelfde plaats werden in 1766 al 440 Romeinse munten gevonden, maar die zijn helaas verloren gegaan. Daarnaast zijn nog losse muntvondsten uit de Romeinse tijd gedaan, onder meer bij Huize Bergen en Huize Steenwijk.
Over Kasteel Maurick Compagnons Klaas van Leengoed en Niek van Lieverloo sloegen in 2015 de handen ineen om het 15e-eeuwse Kasteel Maurick in Vught nieuw leven in te blazen. In de prachtige bosrijke omgeving van Vught, op steenworp afstand van ’s-Hertogenbosch, biedt Kasteel Maurick het fine dining restaurant Hendrik van Maurick, brasserie Catharina van Maurick en diverse ruimtes voor feesten, bruiloften en zakelijke ontmoetingen. Restaurant Hendrik van Maurick is opgenomen in toonaangevende restaurantgidsen als Gault&Millau en Lekker en is aangesloten bij Noord-Brabant Culinair.