Hoewel het vandaag regent en waait, zitten de terrassen bij ons in Deventer helemaal vol. Onder de parasols, heaters en dekentjes kruipen de restaurantgasten extra dicht op elkaar. Het ziet er echt heel gezellig uit.

En dat is niet voor het eerst. Ook vorig jaar heeft de warme zomer veel horeca ondernemers het jaar doorgeholpen. Het lijkt een nieuw patroon. Na maanden van lockdown, zien we gelukkig, dat de Nederlanders de gezelligheid enorm hebben gemist en dat ze vechten voor die ene lege terrasstoel. Ik doe er zelf trouwens hard aan mee😊, ik heb nog nooit zo vaak op het terras gezeten als de afgelopen weken.

En ook dit jaar, zal dit de redding zijn voor veel horeca bedrijven.

Dus dan rijst vanzelf de vraag: is dit onze toekomst?
Moet de hele horecasector veranderen in een strandpaviljoen?
Dus na een diepe winterslaap, dubbele omzet proberen te pakken in de zomer?
Want in de zomer doet het Corona Virus het slecht….

Binnenkort zijn we natuurlijk allemaal gevaccineerd, en hopen we dat er in het najaar niet een Duitse, Indiase of Zweedse variant om de hoek komt zetten die ons dit najaar weer in een lockdown duwt.

En omdat die toekomst onzeker is, is ondernemen nu topsport geworden. Zeker voor horeca-ondernemers, die na een paar maanden hun team weer opnieuw moeten trainen. En die moeten beslissen om wel of niet te investeren.

Maar ook voor de toeleveranciers.  Als je naar ons kijkt, wij importeren veel uit Amerika, Mexico en Ierland waar veel producten speciaal voor ons worden geproduceerd. Daarom moeten onze inkopers al 2 maanden voor de tijd de vraag inschatten.
Dat is in een ‘normaal’ jaar al een uitdaging, maar dit jaar was het extra uitdagend. Ik ben heel trots op onze inkopers, dat hun voorspellingen klopten en dat we geen echte manco’s hebben meegemaakt. Topprestatie!

Wij gaan er voorlopig voor 90% van uit, dat we voorlopig klaar zijn met de lockdowns.
En mochten we toch pech hebben in het najaar, weet dan dat je op je leveranciers kunt bouwen. Want we zullen het ook dan weer echt samen doen!

Vanaf een regenachtig terras, wens ik je een succesvolle zomer!

Columnist: Bart Mentink
Bedrijf: LA Streetfood
Website: www.la-streetfood.com