column-horeca

Meer dan 1 jaar heeft de horeca zich moeten aanpassen aan alle restricties. Dan weer open en dan weer dicht, van terras naar binnen en van weer open zijn naar een sluiting. En natuurlijk ook bezorgen, afhaal, maaltijd box, beleving box, ontbijt box, Moederdag box etc. etc. etc..

Er wordt veel flexibiliteit verlangd van de ondernemers. Kijkend naar de prognoses van de omzetten van afgelopen jaar en het annuleren van al geboekte partijen, diners, feestjes hebben de ondernemers veel klappen moeten opvangen. Ook is er het gevoel dat zowel de horeca als de evenementenbranche als laatste in de rij staan om weer te mogen en te kunnen opstarten. Pijnlijk, want elke dag dat je dicht bent is een dag geen omzet, maar wel de kosten. Na ruim 1 jaar wil je ook gewoon weer aan de gang. Iedereen is er klaar voor en iedereen staat op scherp. Het weer wordt beter en daarbij horen ook afnames van COVID-besmettingen bij. Die afnames van COVID-besmettingen geeft deze 2 branches dan ook meer adem om open te mogen gaan.

Aankomende zomer komt het EK eraan. En dat is natuurlijk weer een mooie kans om uit die donkere tunnel te komen. De voetballers worden al getraind en heel Nederland kijkt ernaar uit om weer verbroederd te worden met de oranjekoorts. Dat jaar natuurlijk met een COVID-randje. Maar het zal ook wel letterlijk een mooie aftrap kunnen worden voor de ondernemende horecaondernemer. Het is echter nog speculeren in welke hoedanigheid het EK zal kunnen landen in deze branche. Is het beter en verantwoordelijker om het kijken van wedstrijden in een horeca-omgeving te organiseren? En hoe handhaaf je gezelschappen? Thuis in de tuin op 1,5 meter afstand een doelpunt vieren. Wie let daarop? Tja, de oranjekoorts wint het nog niet van het COVID-virus, maar laten we tot een gelijkspel komen. Misschien zal dit een weg kunnen zijn naar het “terug naar normaal”. Het zal ook zeker nog onder diverse beperkingen onderhevig zijn, maar ik denk dat de uitbaters zeker met goede alternatieven gaan komen voor op locatie. Zo zullen voor de “thuiskijker” de kansen liggen bij het samenstellen van: oranje borrelpakketten of maaltijden tijdens de wedstrijden, comfortfood, een oranje barbecuepakket met mooie biersoorten of een mooi borrelbierpakket met snacks. Noem maar op. Je moet juist inspelen op dat mensen niet zelf willen koken. Ontzorgen, want geld zullen ze er wel voor over hebben. Men zal zeker alles op alles zetten om toch samen het eerste evenement weer te mogen meepakken. Voetbal verbroedert voetbal kan magisch zijn. En hopelijk kunnen we dit EK misschien zowel een oranjeoverwinning vieren als een COVID-overwinning. De messen zijn geslepen, de EK-spelers, de koks en bediening staan klaar voor de wedstrijd. Ik hoor een fluitsignaal… Kom maar op horeca, jullie hebben het recht om te scoren. En hopelijk kleurt deze zomer EK voetbal oranje in plaats van code oranje.

horeca-column-stephan nijst