wijn-orb-rosalie-foto
Rosalie Lammers-marketing manager bij Oud Reuchlin&boelen

Of het nu lokaal van de Limburgse heuvels komt of van A-Z biodynamisch geproduceerd is in Zuid-Frankrijk… We drinken steeds vaker Groen! Groen in de zin van biologisch, biodynamisch, vegan, Vin Naturel of Terra Vitis. Het is niet voor niets dat het thema Consious Consumptions boven aan de lijst staat bij wijnmakers, wijnboeren, wijnleveranciers en wijnbedrijven. 

Een verhaal van de sommelier, over het unieke druivenras dat groeit op de schuine hellingen rondom het wijnhuis, is niet meer genoeg. De gast wilt informatie over de manier van plukken, de bodemsoort, het gebruik van pesticiden en ga zo maar door. Het gedrag van de consument verandert, de wijnkennis gaat omhoog en steeds vaker kiest men bewust kwaliteit boven kwantiteit. 

En proeft dat dan ook echt groen? Vooral bij de biodynamische en natuur (vin naturel) wijnen proef je het verschil. Naast dat er geen kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen of insecticiden worden gebruikt in het vinificatie proces, wordt de kracht van de natuur gebruikt. Er worden biodynamische preparaten aan de bodem toegevoegd, zoals kruiden en gemalen bergkristal. De invloed van de kosmos op de plantengroei en sapstromen in de druivenstok staat centraal bij biodynamische wijn. Op deze manier speelt het terroir de allergrootste rol bij de ontwikkeling van de wijn en proef je écht waar de wijn vandaan komt. Klimaat, bodemsoort en zon- en maanstanden. Bij Vin Naturel draait het om ‘less is more’ en heeft voor nogal wat controverse gezorgd binnen de wijnwereld. Er zijn heel veel regels rondom het ontwikkelen van deze natuurwijnen, maar in principe komt het neer op: je laat de wijn zoals is die is. 

Lekker of niet…

Groen geproduceerde wijnen zijn niet meer weg te denken uit onze restaurants en schappen. In 2021 zien we een verdere ontwikkeling van deze trend: gerecyclede etiketten, herbruikbare flessen en steeds duurzamere oplossingen rondom het transport. 2021 wordt het jaar van groen!