Het bubbelt, tinkelt en glanst. Het is feestelijk en een tikje chique. Champagne hoort bij speciale gelegenheden; we drinken het als we iets te vieren hebben of eens extra willen genieten. Het ontstaan van deze wijnsoort is moeilijk te achterhalen, er doen verschillende, hardnekkige verhalen de ronde. Was het bijvoorbeeld een Franse monnik of een collectief van boeren in de Champagnestreek? Of maakten de eerste champagneproducten gebruik van een procedé dat dertig jaar eerder ontdekt was door een Engelsman? Hoe dan ook, de historie gaat ver terug en met dit fijne Franse product kun je veel kanten op.

De Bourgogne was in de Middeleeuwen een van dé streken waar rode wijn vandaan kwam. Wijnboeren uit buurstreek Champagne besloten een witte wijn te maken om met de rode Bourgogne te concurreren. Ze maakten witte wijn van rode druiven wat zorgde voor een lichte kleur die niet wit was. Monnik Dom Pérignon ontdekte dat de wijn helderder bleef als de druiven tot aan het moment van persen zo heel mogelijk bleven. Dat verklaart de kleur van de eerste champagne, maar hoe zit het met de bubbels?

Champagne komt alleen uit La Champagne
De Champagnestreek ligt vrij noordelijk, de regio heeft minder zonuren dan de meer zuidelijke regio’s. De lagere temperatuur zorgde er in de tijd dat champagne voor het eerst gemaakt werd (rond 1660) voor dat de fermentatie te vroeg stopte. Na botteling fermenteerde deze wijnsoort verder en kon het koolzuur niet meer ontsnappen. Er zijn bronnen die beweren dat Dom Pérignon blind was en juist probeerde een ‘stille’ wijn te ontwikkelen. En dan zijn er nog documenten in Londen die aantonen dat een Britse wetenschapper drie decennia eerder al ontdekte dat je door suiker toe te voegen aan wijn, een bubbel kon creëren. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden en champagne is in ieder geval een door de Fransen beschermde naam. Alleen witte bubbelwijnen gemaakt van de witte Chardonnay-druif of de blauwe Pinot Noir en Pinot Meunier en verbouwd volgens de methode traditionelle in de Champagnestreek (la Champagne) mogen deze naam voeren.

Alternatieven
Champagne is natuurlijk niet de enige witte wijn met feestelijke bubbels. Frankrijk telt meerdere Crémants, waaronder een Crémant de Bourgogne. Blijkbaar gingen de boeren in deze streek op hun beurt de concurrentie aan met hun champagne-makende noorderburen. Voordeel van Crémants uit zuidelijker streken is dat de druiven (meestal Chardonnay en Pinot Noir) meer zon gehad hebben en de drank daardoor fruitiger smaakt dan de gemiddelde champagne. Liefhebbers van zeer droge wijn worden daar dan weer niet blij van.