Weegschalen voor de horeca worden veelal voor verschillende doeleinden gebruikt. Neem bijvoorbeeld een horeca weegschaal in de keuken, waarop diverse ingrediënten worden afgewogen. Is deze weegschaal nauwkeurig genoeg om lichte ingrediënten te wegen of wordt de weegschaal na gebruik gereinigd met water? Dit zijn vragen waarover u goed moet nadenken bij de aanschaf van een weegschaal. Zorg er daarom altijd voor dat u een erkend bedrijf benaderd om verrassingen achteraf te voorkomen. Om u op weg te helpen bij de aanschaf van een horeca weegschaal lichtten we in dit artikel 5 tips toe.

Een weegschaal voor de juiste toepassing
Horeca weegschalen zijn verkrijgbaar in diverse opstellingen. Denk hierbij aan de grootte van het weegplateau, wat afhangt van de afmetingen van het te wegen product. Zorg hierbij dat u altijd uitgaat van het grootste product, zodat u altijd het volledige gewicht juist en nauwkeurig weegt. Een andere factor waar u rekening mee dient te houden is het type weegschaal voor de juiste werkplek.  Zo zijn er horeca weegschalen waarbij een indicator is bevestigd op een statief, maar er zijn ook weegschalen waarbij de weegindicator los aan een muur of wand kan worden geplaatst los van het plateau.

Bepaal de capaciteit en indeling
Een horeca weegschaal wordt veelal gebruikt in een keuken voor het afwegen van diverse ingrediënten. Vooral door de variatie in ingrediënten is het belangrijk om voor een weegschaal te kiezen waarop u ieder product nauwkeurig kunt afwegen. Een belangrijke specificatie is de indeling van de weegschaal oftewel hoe nauwkeurig moet de weegschaal zijn. Zorg ervoor dat u dit helder hebt, zodat u ieder ingrediënt nauwkeurig kunt wegen. Ook is het advies om voor een weegschaal te kiezen, waarbij u in de capaciteit wat ruimte hebt. Is het zwaarste product bijvoorbeeld 2 kilogram, kies dan altijd voor een weegschaal met een capaciteit van minimaal 6 kilogram om overbelasting van de weegschaal te voorkomen.

Mobiel of vast gebruik?
Ieder type horeca weegschaal is vaak beschikbaar in zowel een vaste als mobiele opstelling. Dit houdt in dat de weegschaal gevoed kan worden door middel van een netsnoer voor vast gebruik of door (oplaadbare) batterijen voor mobiel gebruik. Wenst u de weegschaal op meerdere plekken te gebruiken? Kies dan altijd voor een weegschaal met oplaadbare batterijen in combinatie met een adapter.

Omdat een horeca weegschalen veelal veelzijdig worden gebruikt is het belangrijk duidelijk te hebben of de weegschaal vast komt te staan of op meerdere plekken of locaties. Ook sommige horecagelegenheden gebruiken bijvoorbeeld een winkelweegschaal voor het labelen van hun producten. Zodat de producten met de juiste informatie in bijvoorbeeld de vriezer opgeslagen kunnen worden.

Passend bij de werkomgeving
Wordt de weegschaal gebruikt nabij een spoelkeuken? Of wenst u de weegschaal na gebruik te reinigen met een vochtige doek of water? Het is belangrijk om na te gaan in welke werkomgeving de weegschaal wordt geplaatst. Is er in de werkomgeving veel water(damp) en/of vocht, dan dient u altijd te kiezen voor een weegschaal met een minimale IP-waterdichtheidsklasse van IP65 of hoger.  Hoe hoog de waterdichtheidsklasse dient te zijn, hangt af van deb omstandigheden.

Wordt de weegschaal voor handelsdoeleinden gebruikt?
Instanties zoals Agentschap Telecom doen periodiek steekproeven of een weegschaal volgens wetgeving wordt gebruikt. Een belangrijke vraag die gesteld moet worden bij aanschaf is: wordt de weegschaal voor handelsdoeleinden gebruikt? Dit houdt in of u op basis van het gewicht een prijs doorberekend aan de klant? Is dit het geval, dan dient de weegschaal door een erkend keurder gekeurd, voorheen ijken genoemd, te worden. Twijfelt u? Laat u dan altijd adviseren en voorkom een afkeur van uw weegschaal.